Valskärmar
Foto: Henrik Montgomery / TT

Unga män politikens soffliggare i Norden

2:11 min

Yngre väljare röstskolkar oftare än äldre och det är framför allt de unga männen som blir soffliggare. Det visar en ny rapport om röstdeltagandet i de nordiska länderna.

Rapporten har gjorts LNU, en sammanslutning av barn- och ungdomsorganisationer i Norge. Rode Hegstad är ordförande där.

– Det är väldigt viktigt att ta tag i detta, för det är viktigt att även unga män är representerade i vår demokrati, säger Rode Hegstad.

LNU har sammanställt forskningsrapporter om valdeltagande som gjorts i de fem nordiska länderna, på beställning av Nordiska barn- och ungdomskommittén, som i sin tur är ett rådgivande organ till Nordiska ministerrådet.

Rapporten visar ett genomgående mönster där unga röster i lägre grad än äldre, men också att klyftan mellan generationerna varierar mellan de nordiska länderna.

Minst är klyftan i Danmark och Sverige. Störst i Finland. I Sverige skiljde det bara 4,5 procentenheter i deltagande i riksdagsvalet 2014, medan motsvarande siffra för Finland var 20 procentenheter i riksdagsvalet där 2015.

Det finns ett starkt samband mellan det allmänna röstdeltagandet i ett land och generationsklyftan. Ju högre andel som röstar i val, desto mindre är skillnaden mellan äldre och yngre.

Det som också framgår är att röstningsbenägenhet är nära förknippat med socialt utanförskap. De med kort utbildning, låg inkomst och utländsk härkomst väljer oftare sofflocket än vad inrikes födda med god utbildning och högre inkomster gör.

Bland äldre väljare röstar män i högre grad än kvinnor. Bland de yngre är det tvärt om. Det här återspeglar flickors generellt högre utbildning, anser Rode Hegstad.

– Man ser ju generellt att flickor har högre utbildning nu och deltar i högre grad i val, så då kan man ju också tänka sig att de deltar mer i samhället.

Utmaningen för politikerna är att stimulera valdeltagandet bland ungdomar och unga vuxna, exempelvis genom att anordna skolval, annars speglar inte valen hela befolkningen.

– Den störta utmaningen är att unga deltar i mindre grad och det är ett problem för vår demokrati eftersom valresultatet ska återspegla hela befolkningen. Och om unga inte gör sina röster hörda så prioriterar heller inte politikerna sådan politik som vänder sig till ungdomar, säger Rode Hagstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista