Frente Amplios partiledare Beatriz Sanchez
Frente Amplios partiledare Beatriz Sanchez Foto: Andres Pina/TT

Vänsterallians kan bli nyckel i presidentvalet i Chile

1:51 min

Den andra omgången av presidentvalet i Chile väntas bli mycket jämn, och mycket hänger på vad den nya stora vänsteralliansen Frente Amplio beslutar sig för att göra – hittills har partiet inte velat välja sida.

– Jag tänker inte spekulera i vilken sida vi kommer välja. Vår succé i valet beror på att vi fört en horisontell politik där människor deltar aktivt. De behöver inte bli tillsagda hur de ska rösta, sa Beatriz Sanchez, partiledare för den nya vänsteralliansen Frente Amplio, som mot alla odds fick 20 procent av rösterna i söndags.

De hävdar att regeringens reformer av utbildningssystemet och skattepolitiken inte varit tillräckligt genomgripande.

I stort sett alla partier förutom Frente Amplio har nu valt sida inför andra valomgången den 17 december, som står mellan högerkandidaten och expresidenten Sebastián Piñera och regerande socialistpartiets kandidat Alejandro Guiller. De står nu båda inför svåra val.

Guiller fick bara 23 procent av rösterna i söndags, och behöver mittenväljarna för att vinna över Piñera, som fick 37 procent. En del i den chilenska medelklassen är oroade över Chiles minskade tillväxt och räds för snabba reformer.

Å andra sidan behöver Guiller också den femtedel av väljarna som röstade för Frente Amplios mer radikala förslag. Om han går för långt högerut så riskerar han att de inte går och röstar alls.

Högerkandidaten Sebastián Piñera står inför ett liknande val. Han måste gå till vänster för att vinna en del av socialdemokratins traditionella röster, men kan inte riskera att alienera extremhögern.

8 procent av chilenarna röstade på en fristående högerkandidat som dyrkar Pinochet och öppet försvarar militärdiktaturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista