Snö, halka, vinter
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varning för snö och vindar i norr

1:52 min

Nederbördsområdet som ställde till det i södra Sverige har dragit norrut. Klass 1-varningar ligger kvar i Västerbottens och Norrbottens inland, där mellan 20 och 30 centimeter snö väntas falla under ett dygn.

Nederbördsområdet har rört sig norrut under natten och det har fyllts på med mildare luft vilket innebär att snöfallet övergår i regn över Svealand och även över södra Norrland.

Det kan bli svårt för plogbilarna att hinna undan med snön på vägarna på flera platser i de norra delarna av landet. Klass 2-varningar för snöfall i kombination med vind är utfärdade i Jämtland, Västernorrland, Västerbottens och Norrbottens kustland.

– Det är där vi räknar med att det blir besvärligast under dagen. Bland annat på E4 som går upp längs hela kusten. Där kan det vara besvärligt i dag med snö och blötsnö och vind. Det är moddigt och drivbildning och yrsnö, säger Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.

Det ligger en klass 2-varning för norra Lapplandsfjällen med besvärliga vindar i kombination med snö och drivbildning och dålig sikt. I norra Lapplandsfjällen ser det ut att bli storm på de högsta topparna, enligt SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista