Eshetu Deveri, guide på museet Red terror martyrs memorial museum i Addis Abeba
1 av 2
Eshetu Deveri, guide på museet Red terror martyrs memorial museum i Addis Abeba Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio
Arkivbild. Mengistu Haile Marian, Etiopiens förre diktator. Foto: Aris Saris/TT.
2 av 2
Arkivbild. Mengistu Haile Marian, Etiopiens förre diktator, lever i landsflykt i Zimbabwe. Foto: Aris Saris/TT

"Möjligt att Mengistu blir utlämnad till Etiopien"

1:37 min

I Etiopien följer man statskuppen i Zimbabwe nära, eftersom Etiopiens förre diktator Mengistu Haile Mariam lever i landsflykt i Zimbabwe, under skydd av Robert Mugabe. Frågan nu, när Mugabe är på väg bort, är om Mengistu efter många år kan bli utlämnad till Etiopien, där han är dömd till döden i sin frånvaro.

På väggarna i museet i Etiopiens huvudstad Addis Abeba hänger bilder på några av de som föll offer under Mengistus 14 år långa tid som diktator fram till 1991, då hans regering föll och Mengistu flydde landet.

- Om Zimbabwes nya ledare vill det, är det möjligt att Mengistu blir utlämnad till Etiopien, säger Eshetu Deveri, som är guide på museet.

Här i Etiopien är Mengistu i sin frånvaro dömd för folkmord för den så kallade röda terrorn då tiotusentals oppositionella dödades, men Zimbabwe har hittills vägrat lämna ut honom.

Museichefen Fresenet Meried satt själv fängslad i åtta år utan rättegång under Mengistus styre. Han hoppas på upprättelse, men tror inte att Etiopien kommer att få Mengistu utlämnad.

- Det är för sent nu. De kommer att försöka, men jag tror inte att de kommer lyckas. Även om Mugabe förlorar makten kan Mengistu bara byta land, till exempel till Sydafrika. Han har en stor ranch i Zimbabwe, men också ett Town house i Sydafrika, säger Fresenet Meried.

Det finns fortfarande anhängare till Mengistu, inte minst bland fattiga i Addis Abebas utkanter. En hjälparbetare där säger att landet blivit för splittrat, och han hoppas att Mengistu kommer tillbaka, men inte för att ta sitt straff, utan för att, som han uttrycker det, arbeta för Etiopiens enighet.

- Han är en bra person. Jag uppmanar honom att komma till Etiopien och arbeta för enighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista