Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Syrsor i ett glas och en brödlimpa.
I Sverige är insekter i mat förbjudet sedan 20 år tillbaka. Foto: Marcus Ericsson/Anders Wiklund/TT

70 syrsor gör brödet näringsrikt i Finland

Mjöl, jäst, vatten. Vanliga ingredienser i bröd — som snart får ett något oortodoxt komplement i Finland: insekter.

Den finländska livsmedelskoncernen Fazer lanserar ett insektsbröd som till en början bara säljs i Helsingfors. En limpa innehåller ungefär 70 syrsor, vilket motsvarar omkring tre procent av brödets vikt.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller dessutom goda fettsyror, kalcium, järn och vitamin B12, säger Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov när han ska marknadsföra för den nya produkten.

Bruket av insekter i livsmedel godkändes i Finland i början av november. I Sverige är det förbjudet sedan 20 år tillbaka, enligt Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".