Syrsor i ett glas och en brödlimpa.
I Sverige är insekter i mat förbjudet sedan 20 år tillbaka. Foto: Marcus Ericsson/Anders Wiklund/TT

70 syrsor gör brödet näringsrikt i Finland

Mjöl, jäst, vatten. Vanliga ingredienser i bröd — som snart får ett något oortodoxt komplement i Finland: insekter.

Den finländska livsmedelskoncernen Fazer lanserar ett insektsbröd som till en början bara säljs i Helsingfors. En limpa innehåller ungefär 70 syrsor, vilket motsvarar omkring tre procent av brödets vikt.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller dessutom goda fettsyror, kalcium, järn och vitamin B12, säger Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov när han ska marknadsföra för den nya produkten.

Bruket av insekter i livsmedel godkändes i Finland i början av november. I Sverige är det förbjudet sedan 20 år tillbaka, enligt Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".