mediemätaren

Mp och Kd syns minst i sociala medier

"Det här är viktigt för oss som helhet"
2:11 min

Miljöpartiet och Kristdemokraterna är de partier som sammantaget märks minst på Facebook och Twitter, visar Ekots nya undersökning om partiernas genomslag på sociala medier. Det här kan vara ett problem då det handlar om direkta kanaler till väljarna som partierna i allmänhet tycker är viktiga.

– Det hänger ihop det här att vi har gått ner i opinionen, att vi är ett mindre parti. Det påverkar så att vi också blir mindre i sociala medier. Det här är viktigt för oss som helhet, framför allt inför en valrörelse och här har vi ett aktivt arbete och en strategi också att öka engagemanget kring våra frågor, mobilisera och att vara relevanta, säger Henrik Svensson Karlsson, kommunikationschef på Miljöpartiet.

Hur ska ni göra det?

– Delvis genom att analysera och hänga med i debatten, delvis genom att vara sakliga och konstruktiva. Det tror vi att vi vinner på i längden.

Sifo har för Ekots räkning för första gången mätt hur stort genomslag partierna har eller hur mycket de diskuteras på sociala medier. Trots att Miljöpartiet sitter i regeringen gör partiet alltså inget större avtryck där.

Kristdemokraterna, som liksom Miljöpartiet har problem i väljaropinionen, märks inte heller av så mycket utan är minsta parti på Facebook.

Det borgerliga parti som sammantaget beskrivs med mest negativ ton i sociala medier är Centerpartiet. Kommunikationschefen Ola Spännar är inte så förvånad då integrationsfrågan är stor där och Centern står för öppenhet.

– Det är inte bara något dåligt utan också ett tecken på att vi väcker uppmärksamhet och att folk ser vad vi står för, säger Ola Spännar.

Störst genomslag i sociala medier har inte oväntat Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. För de partierna är det viktigt att synas i de kanalerna.

– Det är en möjlighet för oss att svara mot en bild som i media kanske vinklas mot oss på ett ofördelaktigt sätt. Sedan får våra egna väljare information från oss, vilket en del tidningar kommer försöka stoppa, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna.

Partierna beskrivs generellt i negativa ordalag i sociala medier, visar undersökningen. Enligt Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation, är det ett problem då det kan skrämma bort vanliga svenskar från diskussionen i de här medierna.

– Det kan leda till att människor drar sig undan från den politiska debatten för att det blir för negativt eller för att man inte är bekväm med att diskutera i en väldigt polariserad debatt, säger Jesper Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".