Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.
Foto: Noella Johansson

Regeringen lägger proposition om ny etikprövningsmyndighet

"Vi ser att det är väldigt viktigt"
1:22 min

Efter Macchiarini-affären föreslår nu regeringen en ny etikprövningsmyndighet, det meddelar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson idag.

Myndigheten ska ta över ansvaret för att etiskt godkänna forskning på människor från de sex regionala myndigheter som idag har ansvaret för prövningarna.

- Vi har gjort en översyn i regeringen nu där vi ser att det är väldigt viktigt att vi har en myndighet så att det blir en både likvärdig och rättssäker bedömning vid etikprövning, där man också kan undvika situationer med personkopplingar mellan de som gör etikprövningen och de forskare som söker, säger Helene Hellmark Knutsson.

Propositionen som regeringen lägger fram idag innebär att forskare inte längre kommer ansöka om etikprövning hos de sex regionala etikprövningsnämnderna, som man gör idag, utan centralt i den nya myndigheten, som kommer fördela ärendena regionalt.

Även om det här inte är hela lösningen på de problem man kunde se efter Macchiarini-affären, så tror forskningsminister Helene Hellmark Knutsson att det kan vara en viktig beståndsdel.

- Det här är en pusselbit i hur vi ska återskapa och återbygga ett starkt förtroende för den medicinska forskningen, men vi har en rad andra åtgärder, som en ny myndighet som ska pröva misstänkta fall av forskningsfusk och att det inte ska göras av universitet och högskolorna själv i framtiden, säger Helene Hellmark Knutsson.

Planen är att den nya etikprövningsmyndigheten ska vara på plats 1 januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".