Regimkritiska journalisten Abdullah Bozkurt har polisanmält hot.
Regimkritiska Abdullah Bozkurt har polisanmält hot. Foto: Besir Kavak/Sveriges Radio

Fortsatta hot mot regimkritiska turkar i Sverige

1:14 min

Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige - bland annat genom företrädare för en organisation som är nära knuten till det turkiska regeringspartiet. Det avslöjade Ekot i våras.

Nu har polisen fått in flera anmälningar av turkar, som säger att de har blivit hotade och kartlagda av bland annat företrädare från just den organisationen, och som är oroliga att deras uppgifter har skickats till Turkiet.

– Man ska ha samlat in uppgifter svikligen eller med otillbörliga medel och i syfte att ge till en främmande makt, säger Ewamari Häggkvist som är kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

I mars avslöjade Ekot hur organisationen UETD som är nära knuten till det turkiska regeringspartiet AKP är inblandad i kartläggningen av turkiska oppositionella i Sverige.

I en inspelning som Ekot tog del av försökte organisationens ordförande Özer Eken, med hot och lockelser, värva en gulenanhängare som angivare.

– Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig, sa Özer Eken i samtalet.

Kammaråklagare Ewamari Häggkvist som utreder anmälningarna, en utredning som Metro var först att rapportera om,  vill inte säga om det här fallet är ett av dem som utreds, men bekräftar att utredningen gäller turkiska företrädare i Sverige.

– Det är de anmälningar som finns, ja.

Ekot kan nu avslöja att ännu en person med förtroendeuppdrag för organisationen UETD utreds av polisen.

Journalisten Abdullah Bozkurt, som är kritisk till regimen i Turkiet, har fått ta emot hot från personen på sociala medier, hot som sammanfallit med negativa artiklar om honom i Turkiet. Till slut tröttnade han och gick till polisen.

– De nämner mitt namn, var jag bor, vilka aktioner turkarna kan utföra mot mig när de ser mig.

– På senare tid har jag fått ovanligt många sådana här hotelser och det har sammanfallit med att min bild hamnade på regeringstrogna tidningars förstasidor i negativa sammanhang. Så jag tyckte att det var nödvändigt att gå till polisen och det gjorde jag.

Nu är Abdullah Bozkurt rädd för vad som ska hända.

– Jag fruktar för min säkerhet och jag talar inte om för någon var jag finns.

Sedan personen som ska ha hotat Abdullah förhörts av polisen har organisationen offentligt uttryckt sitt stöd för hen.

Ekot har utan framgång sökt personen samt företrädare för UETD för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista