Ett nytt center ska samverka för ökade kunskaper om hållbar finansiering. Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan Stockholm, klimatminister Isabella Lövin och Johan Kuylenstierna, chef för  Stockholm Environment Institute
Ett nytt center ska samverka för ökade kunskaper om hållbar finansiering. Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan Stockholm, klimatminister Isabella Lövin och Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

Nytt center ska få fart på klimatsmarta investeringar

2:10 min

Det behövs bättre kopplingar mellan investerare och hållbarhetsforskare, anser regeringen och ger stöd till start av ett nytt finanscenter.

Regeringen anslår 17 miljoner kronor i tre år för att Handelshögskolan i Stockholm ska utveckla samarbete med SEI ,Stockholm Environment Institute , för att starta ett internationellt center som ska utbilda i frågor om hållbar finansiering. Både svenska och utländska investerare ska utbildas. Klimatminister Isabella Lövin:

– Det här blir en plattform, både för forskning och för nätverkande och samarbete, som behövs för att vi ska kunna uppnå hållbarhetsmålen.

– Utan pengar kommer vi inte att göra det och utan kunskap om hur vi styr pengar i rätt riktning kommer vi inte heller kunna göra det, säger klimatministern.

Medan de globala politiska ansträngningarna att hejda klimatförändringar går väldigt långsamt, hoppas många på att investerare ska öka takten i satsningar på framtidens hållbara energi.

Det nya centret ska bidra till att finansiärer ska öka investeringar som bidrar till att målen i Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 uppfylls. För det behövs mer kunskap i finansvärlden enligt de tre samarbetsparterna Handels, SEI och regeringen.

Även om marknaden växer för gröna obligationer, så är de än så länge bara en procent av den globala obligationsmarknaden. 

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård  menar att finansvärlden behöver bättre kännedom om hållbarhetsfrågor:

– Det handlar ju om riskbedömning, egentligen. För att man ska kunna fatta beslut, baserad på rätt riskbedömning, då kräver det kunskap, om klimatförändringar,  om hur vår värld ser ut.

– Det handlar om  att lära sig förstå hur världen ser ut och var de globala utmaningarna finns. Om man har det då kan man också kanalisera de finansiella flödena bättre, säger Lars Strannegård.

Sådana kunskaper har Världsbanken bett Sverige sprida, understryker Isabella Lövin. 

– Sverige ligger väl framme vad gäller sådana kunskaper, säger hon, och nämner som exempel FN-priset nyligen till svenska Kommuninvest vid klimatkonferensen i Bonn.

Kommuninvest prisades för att ha främjat lån till investeringar i förnybar energi, vattenhantering, kollektivtrafik och energieffektivisering av byggnader. 

SEI:s forskning handlar bland mycket annat om omställning av energi, transporter och jordbruk. SEI:s  chef Johan Kuylenstierna har märkt ett ökat intresse från finansiärer, som samtidigt ibland  tvekar inför hållbarhetsfrågor:

– Om man bara går tillbaka några år , så var det väldigt svårt tänka sej stora investeringar i mycket förnybart för det var väldigt dyrt. Idag är det ofta billigt, kanske billigare än fossilt. Men det är fortfarande svårt ställa om investeringsflödena, därför att det är konservativa sektorer, säger Johan Kuylenstierna.

– Det är här vi tror att vi kan göra skillnad genom att visa både på risker om man inte gör rätt investeringar, men faktiskt också på affärsmöjligheterna med de här investeringarna.

– Man kan både bidra till goda affärer, samtidigt som man bygger ökad hållbarhet, säger Johan Kuylenstierna.

Centret invigs i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista