rohingyer på flykt
Foto: DIBYANGSHU SARKAR

Rohingyer ska få återvända till Burma

1:45 min

I dag har Bangladesh och Burma skrivit under en överenskommelse om att rohingyer som flytt till Bangladesh ska få börja återvända till Burma.
Det ska enligt uppgifter från Bangladesh regeringen börja ske redan om två månader.

Efter flera dagars förhandlingar mellan Burmas ledare Aung San Suu Kyi och Bangladesh utrikesminister Mahood Ali i Burmas huvudstad Nay pyi Taw signerade de båda i dag dokumentet som enligt Bangladesh utrikesminister ska ses som det första steget.

En grupp ska formas inom tre veckor som ska arbeta med hur återvändandet ska gå till.

Avtalet sägs vila på det som slöts mellan de båda länderna 1992, då flyktingar som flytt Burma några år tidigare skulle tillåtas flytta hem. I det avtalet sägs att flyktingar måste kunna bevisa att de är födda i Burma för att få återvända.

Problemet nu är att mycket få har några dokument. Det är också oklart var de ska bo. Deras hem finns inte längre eftersom militären bränt ner byarna.

Redan sedan tidigare bor runt 140 000 rohingyer i eländiga läger i Burma och flera människorättsgrupper har uttryckt oro för att de som nu kommer att återvända också ska hamna i stängda läger.

Dessutom har hatet mot rohingyer eldats på ytterligare i delstaten Rakhanine, så det är också en fråga om säkerhet.

Avtalet kom samtidigt som USA idag ansluter sig till FN och talar om att det som pågår mot folkgruppen är att likna vid etnisk rensning.

Påven, som i flera uttalanden kritiserat hur rohingyer behandlats, reser i nästa vecka först till Burma och sedan Bangladesh. Han kommer att träffa representanter för folkgruppen i både Rangoon och Dhaka.

Sedan den 25 augusti har över 620 000 rohingyer flytt från Burma till Bangladesh efter militärens rensningsaktioner i den norra delen av Rakhaine provinsen.

Margita Boström Bangkok
margita.bostrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista