Argentina. En kvinna gråter. Sökandet efter ubåten fortsätter.
En kvinna gråter. Sökandet efter ubåten fortsätter. Foto: Esteban Felix/TT

Möjlig explosion strax efter ubåt försvann

1:31 min

Den argentinska flottan undersöker ett ljud, som tros vara en explosion. Ljudet registrerades bara timmar efter det senaste livstecknet från den försvunna ubåten Ara San Juan.

– Vi har kunnat registrera ett ovanligt ljud, kort och våldsamt, som vi tror är en explosion under vattnet, nära den plats där ubåten försvann i förra onsdagen, sa flottans talesperson Enrique Balbi på en presskonferens i dag.

Explosionen hördes några timmar efter att ubåten sist kontaktades, och då rapporterade ett elfel efter att vatten läckt in genom ubåtens snorkel.

Platsen där ljudet ska ha hörts sammanfaller med en punkt där amerikanska flygplan sett något i vattnet. Sökandet koncentrerar sig nu dit.

Enligt flottan kommer uppgifterna om ljudet från Wien, där organisationen CTBTO övervakar eventuella kärnvapentester. De har akustiska undervattenssensorer på flera platser i Atlanten, som registrerat explosionen. Men anhöriga till de 44 personer som befinner sig ombord på ubåten tror inte på flottans förklaring.

– Flottan har ljugit för oss. De har säkert vetat det här från början, varför kommer den här informationen först nu ifall ljudet registrerades redan när ubåten försvann för en vecka sen, sa Itatí Leguizamón, fru till en av besättningsmännen.

Hon berättade att ubåten hade problem med att gå upp till ytan under en annan övningsmission för tre år sedan, information som flottan inte velat kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista