Blommor och ljus vid platsen för skottlossning i Biskopsgården
Blommor och ljus vid platsen för skottlossning i Biskopsgården. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Färre skjutningar i Göteborg

1:08 min

I Göteborg har antalet skjutningar mer än halverats iår. Samtidigt ökar människors otrygghet enligt en rapport som presenterades idag.

– Jag känner en glädje att det gått från otroligt många skjutningar, också med dödligt utfall, i ett område som Biskopsgården till ingen skjutning alls 2017, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

Den positiva trenden med färre antalet skjutningar i Göteborg håller i sig visar den rapport som kommunen presenterade idag tillsammans med polisen. Från 40 skjutningar ifjol till 16 skjutningar hittills iår.

I Biskopsgården, en stadsdel som tidigare varit hårt drabbat av gängkonflikter är siffran noll för i år. Polisen betonar att detta är en ögonblicksbild där Malmö och Stockholm har en helt annan situation men Jörgen Thoren, lokalpolisområdeschef på Hisingen är positiv.

– Vi har jobbat bra och vi är stolta över det arbete vi gjort och vi har bidragit till att skjutningarna har minskat säger Jörgen Thoren, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Men trots de positiva siffrorna ökar människor otrygghet i Göteborg precis som i resten av landet enligt rapporten.

– Jag tror det tar en stund att återskapa en stabilitet i område men för varje år som går där vi kan visa bättre resultat så tror jag också att känslan av trygghet successivt kommer att bli bättre säger Sergio Garay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista