Khadija Ismayilova.
Khadija Ismayilova. Foto: Aziz Karimov/TT.

Right Livelihood-pristagare fast i hemlandet

"Jag är berövad något som skulle kunna vara ett av mitt livs största ögonblick"
2:04 min

Den grävande journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan har reseförbud och kan inte komma till Sverige och ta emot Right Livelihoodpriset, som också kallas det alternativa nobelpriset, den 1 december.

Khadija Ismayilova är väldigt besviken över att reseförbudet i hemlandet inte har hävts.

– Jag blir berövad från något som kunde varit ett av mitt livs största ögonblick. Azerbajdzjan är som ett fängelse, säger den grävande journalisten Khadija Ismayilova.

Genom sina avslöjanden av korruption i landet och inom presidentfamiljen, inte minst mutmisstankarna mot Telia, har Khadija Ismayilova blivit politiskt obekväm.

Efter att ha avtjänat 1,5 år i fängelse, är hon numera villkorligt frigiven, men hon har inte lyckats få sitt fem år långa reseförbud hävt, trots att hon försökt flera gånger. Och förra veckan frystes också pengarna på hennes bankkonto.

Nu anser både hon och chefen för Right Livelihoodpriset, Ole von Uexkull, att politikerna måste öka trycket mot Azerbajdzjan.

– Ända sedan vi tillkännagav priset har vi försökt med tyst diplomati, men det har inte lyckats. Nu behövs det offentliga uttalanden. Jag skulle vilja att utrikesministern ber Azerbajdzjan att låta henne åka.

Utrikesdepartementet skriver i ett uttalande till Ekot att Sverige konsekvent påtalar bristerna när det gäller mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan, både offentligt och i möten med landets företrädare.

Så sent som för två veckor sedan tog Margot Wallström upp fallet Ismajlova med Azerbajdzjans utrikesminister.

Men reseförbudet kvarstår, trots att prisutdelningen den 1 december närmar sig. Och Khadija Ismayilova är besviken över att missa tillfället att prata med kollegor och likasinnade om hur journalister trakasseras i Azerbajdzjan.

– Det hade varit roligt att komma och diskutera hur journalister behandlas i mitt land. Det borde jag ha rätt att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".