Hafiz Saaed vinkar till supportrar utanför domstolen i Lahore i Pakistan.
Hafiz Saaed vinkar till supportrar utanför domstolen i Lahore i Pakistan. Foto: ARIF ALI/TT

Ilska i Indien efter att misstänkt för Bombaydåden släppts fri

2:34 min

Den misstänkte hjärnan bakom terrordåden i Bombay 2008, Hafiz Saeed har satts på fri fot. Terrordåden som pågick i flera dagar utfördes av tio pakistanska män med kopplingar till Saeed och beslutet har väckt vrede i Indien.

– Att han släpps på fri fot visar återigen att regeringen i Pakistan inte är seriös vad gäller att ställa ansvariga för terrordåd inför rätta, det sa Raveesh Kumar, talesperson för Indiens utrikesministerium.

Det var en domstol i Pakistan som beslutade att Hafiz Saeed inte längre skulle sitta i husarrest utan sättas på fri fot eftersom regeringen inte lyckats bevisa de terroranklagelser som finns mot honom.

Han har sedan januari suttit i husarrest efter att Pakistans regering pressats av Indien och främst USA. De båda länderna kritiserar Pakistan för att hysa terrorister och inte vara villig att göra något åt terrorgrupper i landet.

Saeed misstänks för att vara hjärnan bakom terrordåden i Bombay 2008.

För nästan exakt nio år sen, 26 november 2008 attackerade tio pakistanska män från militantgruppen Lashkar-e-Taiba flera platser i Bombay, i Indien – bland annat Taj Mahal och två lyxhotel.

Attacken pågick i i flera dagar och över 160 människor dödades. Nio av gärningsmännen dödades under attacken och en överlevde. Han avrättades i Indien i November, 2012.

Efter dåden hamnade Hafiz Saeed på USA:s och FN:s lista över globala terrorister. Han har kunnat röra sig fritt i Pakistan genom organisationen Jamaat-ud-Dawa som påstås vara en välgörenhetsorganisation men som av USA anses vara en fasad för den militanta gruppen Lashkar-e-Taiba som grundades av Hafiz Saeed 1990.

Både Indien och USA pekade ut Lashkar-e-Taiba för att ligga bakom Bombaydåden.

Terrordåden i Bombay ledde till en infekterad relation mellan Indien och Pakistan. Indien har sen dess begärt att Pakistan utlämnar Hafiz Saeed men det har inte skett. Beslutet från en domstol i Pakistan, som kom i går, spär på den redan spända relationen mellan dessa två länder.

Hafiz Saeed själv var medveten om hur gårdagens beslut skulle tas emot i Indien och passade på att spä på spänningarna ytterligare.

– Mitt fall är inte ett ensklit, personligt fall. Det är Pakistans fall. Indien har fått ett slag i ansiktet, sa Hafiz Saeed, omgärdad av en folkmassa som täckte hans bil i rosenblad när han anlände till domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista