Asylsökande i protest mot lägrets stängning (arkivbild). Foto: Australia Broadcasting Corporation via AP/TT.
Asylsökande i protest mot lägrets stängning (arkivbild). Foto: Australia Broadcasting Corporation via AP/TT.

Omstridda australiska flyktinglägret tömt

Polisen i Papua Nya Guinea har tömt det omstridda australiska flyktinglägret på ön Manus. Bilder på sociala medier visar hur personer släpas i väg av polis.

– Det är tomt. Militären har tagit tillbaka sin anläggning, säger polisens talesperson Dominic Kakas om lägret, som ligger på en militärbas. 

Australien har placerat asylsökande som försöker nå landet sjövägen i lägret, men vill att alla i lägret ska flyttas till tre olika transitcenter.

När lägret stängdes den 31 oktober stoppades även tillgången till mat, rinnande vatten och el för de omkring 400 personer som vägrat att lämna lägret. 

Den australiska premiärministern Malcolm Turnbull upprepade i torsdags regeringens ståndpunkt, att ingen av männen kommer att tas till Australien. 

– De tror att de på det här sättet kan sätta press på den australiska regeringen, för att de ska komma till Australien. Vi kommer inte att ge med oss, säger han. 

Asylsökande som försöker ta sig till Australien med båt har sedan flera år tillbaka stoppats eller skickats till läger i Papua Nya Guinea eller Nauru, även om de haft flyktingstatus. Trots stort hemlighetsmakeri har det sipprat ut uppgifter om skräckförhållanden i lägren. 

De asylsökande på Manus har erbjudits att flytta till Nauru, men de flesta har duckat erbjudandet av rädsla för ännu sämre förhållanden där. Andra vill inte bosätta sig på annan plats i öriket, av rädsla för ilskna lokalinvånare. 

Papua Nya Guineas högsta domstol har beslutat att det strider mot grundlagen att hålla asylsökande inspärrade på Manus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista