Man bakom talarpodium
1 av 2
Foto: Marcus Ericsson/TT
Man.
2 av 2
Ahmed Abdirahman, ordförande i The Global village och grundare av politikerveckan på Spånga IP på Järvafältet. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Alla partiledare kommer till politikerveckan Järva

1:20 min

Nu är det klart att partiledarna för alla riksdagspartier kommer att delta i politikerveckan Järva, i nordvästra Stockholm, i mitten av juni nästa år.

Det blir andra gången som arrangemanget kommer att äga rum, och Ahmed Abdirahman, som är grundare och ordförande för den ideella föreningen The Global Village som står bakom politikerveckan, upplever att intresset är stort från olika håll.

– Ja, väldigt mycket, vi har blivit bombarderade av mejl från både företag, och myndigheter och ideella organisationer, som har hört av sig redan månader innan nu, säger han.

Politikerveckan Järva anordnades första gången i somras. Alla riksdagens partiledare utom Kd-ledaren Ebba Busch Thor, som var föräldraledig, kom då till Spånga idrottsplats för att hålla tal, en varje dag.

Det blev då stor uppmärksamhet när statsminister Stefan Löfven aviserade att han skulle komma till Järva, men avstod från att resa till Almedalsveckan i Visby.

I år blir upplägget på politikerveckan Järva, enligt Ahmed Abdirahman, ungefär detsamma som förra året, men större. Även i år deltar Feministiskt initiativ.

Utöver partiledartal blir det bland annat medborgar- och politikerplaneler. Ahmed Abdirahman planerar även för seminarier och föreläsningar. Hela arrangemanget äger liksom förra året rum på Spånga Idrottsplats, som ligger nära Tensta i nordvästra Stockholm, där valdeltagandet är lågt.

Ahmed Abdirahman hoppas att politikerveckan ska öka vanligt folks intresse för politik, men då är det avgörande säger han, att politikerveckan återkommer år efter år.

– Så när vi gör det här om och om igen varje år, kommer det att vara givet för många som bor där ute, att det här inte är ett projekt. Det här är något som är långsiktigt, någonting som både politiker, näringsliv och övriga samhället bryr sig om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista