En vit självkörande minibuss som står inne i ett garaget.
1 av 2
Den version av en självkörande minibuss som ska gå i Göteborg Foto: Pressbild, Drive Sweden.
Jan Hellåker som är programchef på Drive Sweden
2 av 2
Jan Hellåker som är programchef på Drive Sweden. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Stora tester av självkörande fordon drar igång i Sverige

1:09 min

Flera större tester av självkörande fordon startar snart i Sverige, enligt det statligt finansierade programmet Drive Sweden. Till exempel i Kista där man kommer kunna åka en helt självkörande minibuss och i Göteborg där vanliga bilförare får testa självkörande bilar.

– En viktig sak för att skapa acceptans för den här teknologin är att låta folk prova på det. Därför har vi nu inom Drive Sweden dragit igång ett antal stora projekt. Vi kommer med början om några veckor visa upp självkörande fordon i olika pilotförsök i Stockholm och Göteborg. Många svenska invånare kommer få ta del av detta, säger Jan Hellåker, programchef för Drive Sweden, till Ekot. 

Utvecklingen av självkörande fordon går fort just nu och även om det är många utmaningar och problem kvar att lösa innan vi alla åker runt i dem, börjar snart flera stora projekt med tester i Sverige.

Det handlar bland annat om en helt självkörande minibuss som kommer gå mellan två bestämda platser.

– I Stockholm kommer det gå en autonom självkörande minibuss i Kista-området och sedan i Barkarby, i en större utveckling som händer där. Tidigt nästa år kommer vi börja med en shuttlelinje på Chalmers i Göteborg. Vi kommer lägga till andra fordon i andra tillämpningar på Lindholmen. Inom ett halvår kommer vi att ha försök i både Kista, Barkarby och på olika håll i Göteborgsområdet. Kanske dessutom på några andra ställen runt om i landet, säger Jan Hellåker.

Tidigare har minibussen testats under en kortare tid i Kista, men nu utökas testerna och förhoppningen är att minibussarna ska bli permanenta.

– Vi hade då 3 000 åkare på den här linjen under fem dagar. Det första testet var fantastiskt väl uppskattat, säger Hellåker.

En utmaning är att de självkörande fordonen ska klara av när det händer något oväntat i trafiken. Men Jan Hellåker menar att de som nu testas är säkra.

– Absolut. Där ser jag inga som helst risker.

I december kommer också de första självkörande bilarna i projektet "Drive Me" att börja köras av vanliga bilförare.

Bilarna från Volvo kommer vara självkörande på vissa sträckor i Göteborg, annars får föraren styra bilen, och projektet är viktigt för att kunna utveckla tekniken.

– Det kommer vara jätteviktigt. För det är utan jämförelse det mest ambitiösa projektet vad gäller autonom körning i världen idag. Vi kommer att ha världens ögon riktade mot oss, säger Hellåker.

Drive Sweden är ett strategiskt innovationsprogram finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista