Bild på kors till vänster och kyrka med grav i förgrunden till höger.
1 av 2
Kyrkor. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Antje Jackelén
2 av 2
Antje Jackelén. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
#metoo

Kvinnor inom Svenska kyrkan vittnar om övergrepp

1:28 min

Svenska kyrkan har fått ett eget metoo-upprop. Under namnet #vardeljus delar 1 382 kvinnor inom kyrkan sina berättelser om sexism och övergrepp.

1 382 kvinnor inom Svenska kyrkan menar att nu är det nog. Under hashtaggen "Varde ljus" protesterar de mot sexuella trakasserier och övergrepp inom kyrkan. De menar att tystnaden måste brytas och att skammen måste placeras på förövarna, inte offren.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som har skrivit under uppropet. 

– Jag känner vrede över de strukturer som tillåter att sånt fortfarande sker, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Samtidigt är Jackelén inte förvånad över berättelserna.  

– Vi är väl alla förberedda på det nu genom den omvälvande metoo-rörelsen som har avslöjat våld och maktmissbruk som borde höra historien till. Kanske särskilt i vårt land med den självbild om jämställdhet som vi har, säger Antje Jackelén.

I vittnesmålen beskriver kvinnor hur de utsatts för övergrepp av både präster och församlingsmedlemmar. I en del av fallen har förövaren skyddats och den utsatta har manats till tystnad. Hashtaggen "vardeljus" för tankarna till att den tystnadskulturen nu ska brytas.

– I bransch efter bransch har kvinnor klivit fram och vittnat om att just detta är en del av det hela, att man uppmanas hålla tyst eller att man själv känner att man vill hålla tyst. Därför är det så viktigt att de här berättelserna kommer fram, och att den som varit utsatt blir lyssnad till, trodd på och får hjälp att placera skulden, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

De senaste 20 åren har kyrkan arbetat för att förebygga bland annat sexuella övergrepp i kyrkliga sammanhang. Till exempel finns det i varje stift två kontaktpersoner, en manlig och en kvinnlig, som är utbildade i att bemöta personer som har utsatts för sexuella trakasserier. 

Men i och med uppropet "Varde ljus" är det nu tydligt att problemen inom kyrkan kvarstår. 

– Det här är ett tillfälle att igen ta och titta på det på nytt, att utvärdera och se om något behöver förändras, menar Antje Jackelén.

Några av vittnesmålen:

"En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: "Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv. Tänk på församlingsbon och hans framtid", lyder ett vittnesmål.

En annan kvinna berättar om övergrepp som hon utsattes för av en präst som hon gick hos för själavård.

"Efter ett tag började han introducera allt märkligare metoder som gick ut på att fysisk närhet skulle skapa en trygghet hos mig. Det slutade med hans händer under min tröja. Smekningar. Försök till kyssar."

När kvinnan, som var i antagningsprocessen för att själv bli präst, pratade med en annan präst om övergreppen avrådde denne henne från att anmäla för att inte äventyra sina chanser att bli godkänd. Kvinnan lydde rådet men skriver att hon ångrat det många gånger.

"Han har gått helt fri och i värsta fall utsatt andra för samma eller liknande övergrepp", skriver kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista