Emmerson Mnangagwa och hans fru Auxillia
1 av 3
Här anländer Emmerson Mnangagwa tillsammans med sin fru Auxillia, för att sväras in som Zimbabwes nya president. Foto: AP Foto: Ben Curtis
Folk
2 av 3
Emmerson Mnangagwa har svurits in som ny president i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Folk
3 av 3
Emmerson Mnangagwa har nu svurits in som ny president i Zimbabwe. Foto: AFP/TT

Historiskt ögonblick när Mnangagwa svors in

1:36 min

Efter 37 år med Robert Mugabe svor idag hans efterträdare Emmerson Mnangagwa. Han kommer tjäna som president fram tills att val hålls nästa år.

Tiotusentals zimbabwier har samlats på den idrottsstadion i Harare där ceremonin skulle hållas. Dignitärer och presidenter från flera afrikanska länder närvarade. 

Festligheterna pågick i timmar innan det var dags för Emmerson "Krokodilen" Mnangagwa att svära presidenteden inför de fullsatta läktarna på stadion, som rymmer 60 000 åskådare.

- Jag, Emmerson Mnangagwa, svär att som president i republiken Zimbabwe vara trogen mot Zimbabwe och lyda, upprätthålla och försvara konstitutionen och alla andra lagar i Zimbabwe, sade Mnangagwa, med flera medaljer på sin mörka kostym, strax före klockan tolv på dagen lokal tid.

- Jag kommer att skydda och främja folket i Zimbabwes rättigheter.

Därmed var det klart och Robert Mugabes tid vid makten definitivt över.

75-årige Mnangagwa har varit en del av Mugabes innersta cirkel i många år och har bland annat tjänat som landets justitieminister och nu senast som Zimbabwes vicepresident. 

Men han fick oväntat sparken tidigare i november, enligt rykten eftersom Mugabe ville se sin fru Grace Mugabe ta över presidentposten.

Mnangagwa, som kallas Ngwena ("Krokodilen"), flydde då landet. Han återkom i onsdags och talade inför en jublande folkmassa om att landet "bevittnar början av en ny demokrati".

Mugabe ska ha garanterats åtalsfrihet sedan han avsagt sig makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista