Fler turkar i Sverige misstänker att de kartlagts av regimen

2:00 min

Ekot har berättat att polisen utreder flera anmälningar från regimkritiska turkar i Sverige som säger sig ha blivit hotade och kartlagda av företrädare för turkiska staten. Och det är fler som menar att de utsatts, men som ännu inte vänt sig till polisen.

En av dem är Ihsan Baysal som är knuten till det prokurdiska partiet HDP.

– Jag fick ett sms, där det stod att ”dina uppgifter har sålts till Turkiet för 200 000 svenska kronor”. Jag försökte ringa numret, men fick inget svar.

I samband med de turkiska valen år 2015 jobbade Ihsan Baysal som valarbetare åt det prokurdiska partiet HDP. Då åkte han ofta till Turkiet dels för att hälsa på sina släktingar och dels för olika politiska och kulturella aktiviteter.

Men efter att Erdogan förklarat krig mot HDP fick Baysal hotelser, berättar han, och han undviker nu att åka till sitt hemland.

– Jag söks av säkerhetstjänsten i Turkiet. 

Polisen utreder alltså flera anmälningar från turkar i Sverige som säger sig ha blivit hotade och kartlagda, en utredning som Metro var först att rapportera om.

Ekot har pratat med flera boende i Sverige med turkisk bakgrund som berättar att de får hotelser och är oroliga att deras namn har skickats till turkiska myndigheter som ”landsförrädare”.

Personerna vi har pratat med kommer från olika politiska rörelser. Det gemensamma är att de är kritiska till dagens turkiska styre.

I augusti greps författaren Hamza Yalcin i Spanien efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Han var häktad i två månader innan han fick komma hem till Sverige. Yalcin är övertygad om att hans namn hade skickats till Turkiet av regimtrogna i Sverige.

– Folk hade skickat information till Turkiet mot mig, för jag hade alltid varit politisk aktiv i Sverige.  

Varför tror du att folk kan ha skickat ditt namn härifrån?

– Det är regeringens folk. Det är Erdogans folk. De tycker att de har en uppgift att motarbeta oppositionen även i Europa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista