Man
1 av 2
Sverigedemokraternas utbildningspolitiske talesperson Stefan Jakobsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kvinna
2 av 2
Paula Bieler, riksdagsledamot, (SD), talar under Sverigesdemokraternas landsdagar i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

SD vill stoppa nyetablering av religiösa friskolor

"Vi kan inte hålla på med en verksamhet som inte granskas korrekt i dag."
1:57 min

Under Sverigedemokraternas landsdagar har partiets nya förslag till migrationspolitik debatterats. Bland annat vill partiet stoppa all nyetablering av religiösa friskolor till dess att tillsynen av dem har förstärks.

– Fram tills dess att Skolinspektionen har de muskler som vi har föreslagit anser vi att en nyetablering av konfessionella friskolor ska stoppas, säger Stefan Jakobsson, utbildningspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, och fortsätter:

– Vi kan inte hålla på med en verksamhet som inte granskas korrekt i dag. Skolinspektionen gör alldeles för lite oanmälda besök.

Sverigedemokraterna har tidigare velat öka tillsynen av religiösa friskolor men nytt är förslaget om ett stopp av nyetablering tills dess att tillsynen av dem kan öka. Det här är i linje med Liberalernas beslut på sitt landsmöte om stopp för nyetablering.

Även Vänsterpartiet vill ha ett förbud och Socialdemokraterna vill stoppa religiös verksamhet i friskolor.

Debatten om migrationspolitiken var snabbt avklarad. Eftersom enigheten är stor om att rätten till asyl ska slopas utom från grannländer, att anhöriginvandrade ska försörjas av familjen och att ett svenskt medborgarskap ska kunna dras in på grund av grov brottslighet eller om det beviljats på felaktig grund.

Jörgen Fogelklou från Göteborg frågade om det:

– Vad händer i en perfekt värld om man i Sverige har avsagt sig andra medborgarskap om om man blir svensk, om man är svensk medborgare? Vad händer om ett sådan medborgarskap återkallas? Blir man statslös i Sverige eller vad händer? Det tycker jag man bör ta med sig och tänka lite på.

Paula Bieler, migrationspolitiska talespersonen svarade:

– Ja, man blir väl statslös då om man har avsagt sig andra medborgarskap och har fått det svenska medborgarskapet på felaktiga grunder. Då får man stå sitt kast.

Efter debatten sade Paula Bieler till Ekot att Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen för att en svensk medborgare ska kunna göras statslös:

– En sådan öppning skulle ju kunna finnas på plats redan efter det här valet, för då hinner man rösta igenom det en gång nu, och en gång efter valet så den möjligheten finns. Hur man sen hanterar de som är statlösa, det blir ju en separat fråga, var man ska kunna göra av de här personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".