Karta Egypten
Foto: TT

Minst 235 döda i attack mot moské i Egypten

Hör vår korrespondent Cecilia Uddén om dådet
2:01 min

I Egypten har dödssiffran stigit till minst 235 människor efter terrorattentatet mot en moske i norra Sinai i dag. Terroristen slog till mitt under fredagsbönen när människor hade samlats för att be. Dådet är det värsta i Egypten i modern tid.

Kaos och panik minuterna efter terrorattacken mot al Rawdamoskén i norra Sinai. Amatörvideobiler visar en explosion mitt under predikan och hur panik utbryter.

Vittnen säger att beväpnade män kom till platsen i fyra terrängfordon, de detonerade en sprängladdning och tog sig in i moskén där de sköt vilt omkring sig. De attackerade också ambulanser och människor som kom till platsen för att hjälpa skadade.

Ögonvittnen berättar också om ambulanser som i ilfart transporterade skadade till sjukhus. Lokala medier uppmanar nu folk att åka till sjukhusen för att donera blod.

Bilder som amatörvideofilmats visar hur döda kroppar radades upp på moskégolvet och människors förtvivlade sorg.

Många av dödsoffren tillhörde Egyptens säkerhetsstyrkor som bedriver ett krig mot extrema islamister i området som tex terrorsekten IS. Men moskén var också en populär böneplats för muslimska sufier som av salafister anses vara kättare och helgondyrkare och har därför varit mål för flera attacker från extremister.

Det har länge varit oroligt i norra Sinai, särkilt efter att den islamistiske presidenten Morsi störtades, han hade stort stöd i området. I slutet av 2014 svor de lokala sunni-extremistiska grupperna trohet till IS och Egyptens president al Sisi bedriver ett krig mot extremistgrupperna vilket resulterat i otaliga attacker mot poliser, militärer och civila som anklagas för att samarbeta med säkerhetsstyrkorna. Men dagens attack var den första mot en moské.

Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg:

– Jihadistiska grupper svor trohet till IS 2014 och de har utfört attacker på Sinai och på andra ställen i Egypten. Norra Sinai är inte tätt befolkat, det är eftersatt, där har de lyckats etablera ett fäste.

al-Sisi har nu utfärdat tre dagars landssorg och sa efter ett möte med Egyptens säkerhetsledning att man kommer att hämnas med hårda insatser för att återställa säkerhet och stabilitet.
Inga attacker i Egypten har hittills varit lika blodiga som den i dag mot al-Rawdamoskén.

Det är ovanligt med attacker mot just moskéer, det har varit kyrkor som varit måltavla, för IS, säger Ekots korrespondent Cecilia Uddén från Kairo.

– Shiamuslimer har utsatts för attacker i andra länder, men så har det inte varit i Egypten. Här finns knappt shiamuslimer. Så att attentat mot moskéer är ytterst ovanliga här i Egypten, säger hon.

– Uppgifter gör gällande att moskén är sufistisk och att där samlas folk från säkerhetsstyrkorna. Om det stämmer så är det en förklaring till varför de attackerar just denna moské, säger Uddén.

Generellt är säkerhetsläget lugnt i Egypten.

– Men bara ett par mil från Kairo så finns alltså Sinai där det har pågått ett krig i flera år, dit har inga journalister tillträde. Jag har inte kunnat åka dit på fyra år, säger Cecilia Uddén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".