Därför är det så svårt att få till en regering i Tyskland

Av historiska skäl

När Adolf Hitlers nationalsocialister kom till makten 1933 hade de till att börja med inte majoritet i dåvarande Riksdagen, men de övertygade presidenten att upplösa parlamentet.

Under tiden fram till nyvalet införde de så kallade nödregler. Bland annat inskränktes pressfriheten och församlingsfriheten. De hotade andra partier och mördade även parlamentariker.

Före nyvalet brann dessutom Riksdagshuset och socialisterna fick skulden. När nyvalet sedan väl hölls hade demokratin i praktiken avskaffats. Nationalsocialisterna fick en knapp majoritet. Därefter införde de ett enpartisystem.

För att detta inte ska kunna hända igen har man sedan gjort det extremt svårt att upplösa parlamentet.

Så går regeringsbildningen till rent praktiskt

I Tyskland slutar varje regerings ämbetstid med valdagen. Den gamla regeringen jobbar dock vidare tills en ny regering är bildad.

Eftersom det bara hänt en gång sedan förbundsrepubliken Tyskland bilades 1949 att ett parti haft majoritet, inleds förhandlingar efter valet mellan två eller flera partier. Om de lyckas komma överens bildas en regering. 

I år misslyckades förhandlingarna mellan Kristdemokraterna (CDU och bayerska CSU), Liberalerna (FDP) och Miljöpartiet (Bündnis 90/Die Grünen).

Socialdemokraterna hade direkt på valkvällen meddelat att de efter fyra års gemensam regeringstid med Kristdemokraterna inte vill ingå i en ny regering med dem.

Några andra kombinationer för en majoritet finns inte.

Detta händer nu

För att få till en regering ligger bollen nu hos förbundspresidenten, som i vanliga fall mest har till uppgift att representera.

Nyval kan bara utlysas genom att förbundskanslern avgår. Men just nu finns ingen vald förbundskansler.

Därför samtalar förbundspresidenten med partierna 

Presidenten vill helst inte ha nyval. Opinionsundersökningar visar att resultatet skulle bli ungefär detsamma som tidigare. Problemet med att bilda regering skulle kvarstå.

Därför pratar presidenten nu med alla partier för att se, vilka som är beredda att hitta en lösning och hur den skulle kunna se ut.

Socialdemokraterna har nu efter samtal meddelat att de är beredda att prata om regeringsbildning med Kristdemokraterna och andra partier. 

Därför bildar man inte en minoritetsregering som vi har här i Sverige

Grundtanken i tyska grundlagen är en majoritetsregering. Det ska vara lätt att ta beslut i förbundsdagen.

Minoritetsregering kan bara bildas om det har misslyckats flera gånger att bilda majoritetsregering.

Formellt går det via försök att välja en förbundskansler.

Presidenten utser en person som kandidat till kansler. I regel från det största partiet. (Just nu är det Kristdemokraternas Angela Merkel). Förbundsdagen röstar. Får inte kandidaten mer än 50 procent av rösterna i första valomgången, ordnas en andra valomgång.

Antingen ställer samma eller en annan kandidat upp. Blir det ingen majoritet andra gången heller, ordnas det en tredje omröstning.

Då kandiderar flera personer, den som får flest röster vinner.

Presidenten har sedan två möjligheter: Han kan tillsätta den valda personen till kansler och minoritetsregering bildas med de partier som röstat på den personen.

Eller också kan presidenten då, och först då, upplösa förbundsdagen och utlysa nyval. Nyval måste sedan hållas inom 60 dagar.

Det har aldrig hänt att förbundsdagen behövt rösta fler än en gång för att välja kansler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista