SPD:s ledare Martin Schulz
SPD:s ledare Martin Schulz. Foto: Odd Andersen/TT

Tyska SPD öppnar för regeringssamarbete

1:12 min

Det rör på sig i regeringsfrågan i Berlin. Socialdemokraterna vill nu medverka i samtal för att komma ur det låsta läget efter att tidigare koalitionsförhandlingar bröt samman.

Det förklarade SPD-ledaren Martin Schulz i eftermiddags men underströk också att det är helt öppet vad samtalen kommer att mynna ut i.

– Det finns ingen given utgång, påpekade Martin Schulz om samtalen som inleds nästa vecka. Då har förbundspresident Frank-Walter Steinmeier bjudit in partiledarna för kristdemokraterna och socialdemokraterna för att diskutera möjliga regeringssamarbeten.

Efter att Martin Schulz hittills har tagit klar ställning mot en koalition är utmaningen nu att övertyga hela partiet om att tänka om. Synbart ansträngd motiverade den tidigare Europa-politikern sin omsvängning med ansvarstagande både för Tyskland och Europa.

– De gångna dagarna har många bekymrade vänner i Europa hört av sig, sa Schulz.

Nu återstår att se hur partiledningen ska få med sig partibasen, där många är helt inställda på en tid i opposition. Om de kommande samtalen med kristdemokraterna också mynnar ut i en överenskommelse om samarbete, lovade Schulz att medlemmarna ska få avgöra och rösta om saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista