Liberaler vill se ett Europas förenta stater

2:51 min

Sveriges mest EU-vänliga parti, Liberalerna, fortsätter att driva på för mer makt till Bryssel. Det är framför allt Liberala ungdomsförbundet och partiets EU-parlamentariker som vill se ett mer federalt Europa, ett slags Europas förenta stater.

På Landsmötet nyligen lyckades ungdomsförbundet få igenom en motion om detta. 

– Jag tror att vi går i en riktning där fler och fler europeiska länder kommer att förstå att ensam kan man inte klara sig i världen. Europa har varit en maktfaktor under lång tid i världspolitiken, men nu kommer fler och fler ikapp, säger Joar Forssell, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

I det Liberala partiprogrammet står det redan i dag att partiet har en vision om ett federalt Europa, men Joar Forssell vill att det ska vara mer än en vision. Arbetet borde dra igång nu.

Men partiledare Jan Björklund tycker inte att målet med en federation behöver gå så långt som ett Europas förenta stater.

– Det tror jag inte är aktuellt. Vad det handlar om är att vi behöver samarbeta kring fler frågor där EU måste ha överstatliga muskler på fler områden: Klimat och miljö, asylpolitik, terrorism och brottsbeskämpning, till exempel.

– Vi är beredda att ge EU en viss beskattningsrätt, till exempel genom en europeisk koldioxidskatt, säger partiledaren Jan Björklund.

Men ungdomsförbundet vill alltså gå längre och det vill också den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström. Hon fick igenom en motion om att verka för att EU får en direktvald president.

Hon var en av de som jublade när motionerna antogs på Landsmötet. Hennes "äntligen" på twitter följdes av fyra utropstecken.

Vad är då den största skillnaden mellan de mer radikala federalisterna och partiledningen? Joar Forssell menar att ett federalt EU per definition innebär att nationalstaterna minskar i betydelse.

– Jo, absolut. Och det tycker jag är bra. Jag tror att nationalstaterna blir mindre och mindre viktiga och att nationalstaterna faktiskt inte kan göra så mycket som en europeisk federation kan göra.

– Sverige är ganska litet och de flesta europeiska länder är ganska små i en världskontext. I en europeisk federation kan vi göra mycket mer tillsammans.

Men precis som i till exempel USA:s förenta stater skulle en hel del makt fortfarande finnas kvar i delstaterna.

Allt som inte kräver gemensamma beslut, det som rör bara befolkningen i en delstat, ska också beslutas där. Joar Forssell tror att drömmen om en federal stat är densamma över hela Europa.

– Jag tror ändå att det är ganska likt. Och jag tror inte att det är en slump att det kommer ifrån oss unga. Min upplevelse är att många ser sig själv just som europeer.

– Man kan vara både svensk och europé. Man kan vara både spansk och europé. Det är en identitet som växer bland unga i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista