Pensionsmyndigheten, Allra
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Jonas Ekströmer/TT

Ännu ett pensionsbolag stoppas av Pensionsmyndigheten

1:42 min

Pensionsspararbolaget Advisor stoppas av Pensionsmyndigheten. Bolaget har använt otillåtna, aggressiva metoder i sin marknadsföring, enligt myndigheten.

– Man har ringt flera dagar i sträck till pensionssparare för att försöka få dem att teckna avtal med Advisor och haft avtalsstider på upp till fem år, vilket väsentligt avviker från vad som är normalt, säger Mikael Westberg, chefjurist på Pensionsmyndgheten.

Advisors säljare har dessutom gett spararna intryck av att säljarna ringer från Pensionsmyndigheten, enligt Mikael Westberg.

Pensionsmyndigheten säger därför upp avtalet med fondbolaget och fonden Advisor Världen stoppas på det så kallade PPM-torget.

Sedan 2016 har nu sex pensionsbolag stängts av. Advisor misstänkts dock inte för några bedrägerier, utan enbart för felaktiga försäljningsmetoder, betonar Pensionsmyndighetern.

Pensionsspararna är nu fria att välja andra fonder än Advisors egna. Pensionspengar för cirka 5 miljarder kronor från 43.000 pensionssparare ligger i Advisor. Hittills har kapital för en halv miljard lämnat fonden.

Advisors vd Mikael Svensson är förvånad.

– Det är smått chockerande. Vi har tagit del av skrivelsen och kommer att begära att beslutet ställs in, för att vi tycker att det är felaktigt.

Enligt Mikael Svensson gäller merparten av de 300 klagomål som kommit in till Pensionsmyndigheten oklarheter om utskick av fondbytesblanketter – alltså ren formalia.

– Att det då är ett mindre antal som reagerar och hör av sig till Pensionsmyndigheten för att de inte förstått varför, det upplever vi som inte särskilt konstigt och vi tycker att Pensionsmyndigheten borde varit förberedda på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista