Man
Lars Ohly. Arkivbild. Foto: TT

Ohlys framtid som ordförande för Funktionsrätt Sverige oviss

"Det är viktigt att inte fatta några förhastade beslut"
1:48 min

Den förre Vänsterpartiledaren Lars Ohlys framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige är oviss, sedan det framkommit att han polisanmälts för sexuellt ofredande.
Förbundet har ännu inte tagit ställning i förtroendefrågan, säger Pelle Kölhed, som är andre vice ordförande.

– Vi håller på att ta reda på bland våra förbund vilket förtroende som finns kvar, och det måste bli ett kollektivt beslut. Det spelar ingen roll vad jag tycker, utan det är vad den samlade gruppen tycker om det hela.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet träder Lars Ohly fram och berättar att han "varit alltför närgången" mot en kvinna och polisanmälts för det.

Det hela inträffade på de så kallade Vänsterdagarna, som ägde rum i Malmö i september. Enligt kvinnan ska den förre Vänsterpartiledaren ha gjort närmanden och skickat upprepade sms om att han ville träffa henne.

Polisutredningen om sexuellt ofredande är nedlagd, men enligt uppgift till Ekot ska kvinnan lämna in en begäran om att det beslutet bör omprövas och utredningen återupptas.

Vänsterpartiet tar allvarligt på det inträffade, säger Hanna Gedin, som är biträdande partisekreterare.

– Jag har varit i kontakt med honom och meddelat honom att han inte är välkommen på våra arrangemang. Vårt fokus nu är på att hjälpa den som har drabbats och blivit utsatt.

Lars Ohly är ordförande i Funktionsrätt Sverige, som består av 41 medlemsorganisationer för funktionshindrades rättigheter. Styrelsen hade i går ett sedan tidigare inplanerat möte, men har ännu inte tagit ställning i förtroendefrågan. Fortsatta samtal väntar.

Pelle Kölhed, som är andre vice ordförande i Funktionsrätt Sverige säger att det är viktigt att inte fatta några förhastade beslut.

– Jag kan ha en inställning inom mig, men den vill jag inte berätta om. När jag går ut och säger något vill jag att det ska vara väl underbyggt varför jag tycker som jag tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".