Visst finns det anledning att vara arg, sa gruppledaren Mattias Karlsson i sitt anförande på Landsdagarna i Norrköping den 24 november 2017.
Visst finns det anledning att vara arg, sa gruppledaren Mattias Karlsson i sitt anförande på Landsdagarna i Norrköping den 24 november 2017. Foto: Stefan Jerrevång/TT

SD beslutar om ny politik inom migrations- och kriminalfrågor

1:46 min

Under Sverigedemokraternas Landsdagar idag har partiet beslutat om ny politik inom bland annat migrationspolitik och kriminalpolitik.

Enigheten inom partiet är stor kring partiets politik. De motståndare som pekas ut är förutom andra partier inte minst medierna. Det var en viktig del av temat i den film som inledde dagens förhandlingar:

Partiledaren Jimmie Åkesson talar i en film som bland annat visar bilder på nedbrända bilar, terrorattentatet på Drottninggatan och journalister i arbete.

– Visst finns det anledning att vara arg, sa gruppledaren Mattias Karlsson i sitt anförande här i Norrköping idag.

Han övergick sedan till ett annat tema, att partiet kan växa, men att det krävs att partiet håller i hop:

– Jag tror fortfarande att Sverigedemokraterna kan bli ett statsbärande parti. Men om vi ska nå dit kommer det också krävas väldigt mycket av oss. Vi måste i högre grad börja uppföra oss som ett statsbärande regeringsparti. Vi måste hålla ihop, hålla laget före jaget och visa ansvarskänsla.

Mattias Karlsson kom också med en ny hållning i synen på religiösa friskolor. Sverigedemokraterna vill ha ett förbud av att starta nya skolor tills vidare.

Stefan Jakobsson är utbildningspolitisk talesperson:

– Fram tills dess att Skolinspektionen har de muskler som behövs för att göra oanmälda besök, fram tills dess ska det vara stopp för konfessionella friskolor.

Det migrationspolitiska inriktningsprogrammet innehåller redan den politik som partiet driver, bland annat om ett stopp för all asylinvandring annat än från grannländerna och en möjlighet att ta frånta medborgarskap även om det innebär att en person blir statslös. 

Under debatten om det nya kriminalpolitiska programmet var det flera ombud som ansåg att det var för otydligt och att partiet borde behålla det gamla, en av dem var Björn Tidland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista