Irlands biträdande premiärminister Frances Fitzgerald
Irlands biträdande premiärminister Frances Fitzgerald Foto: EMMANUEL DUNAND

Irland kan vara på väg mot nyval

1:13 min

Ett stödparti till Irlands minoritetsregering har lämnat in en misstroendeförklaring mot vice premiärministern. Ett nyval kan få följdverkningar för Brexit, Storbritanniens utträde ur EU.

Under fredagsförmiddagen lämnade Irlands största oppositionsparti, Fianna Fail in en misstroendeförklaring mot biträdande premiärministern Frances Fitzgerald och krävde att hon ska lämna sin ministerpost.

Premiärminister Leo Varadkars minoritetsregering lutar sig mot ett sammarbets- och stödavtal med Fianna Fail. Om det avtalet faller, så finns inte tillräckligt stöd för regeringen och det blir nyval.

En valrörelse och ett nyval inom de närmaste månaderna kan komma att påverka utgången i Brexit-förhandlingarna. Irland har nämligen i praktiken vetorätt onom EU över nästa steg i förhandlingarna.

Landet måste godkänna en uppgörelse om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska se ut efter en Brexit. I dag är gränsen helt öppen, men om Storbritannien lämnar EU:s tullunion, så blir det svårt att undvika att upprätta en bevakad gräns.

Utan en fungerande regering, försvagas Irlands position i förhandlingarna.

Misstroendeförklaringen mot biträdande premiärministern Fitzgerald har sin bakgrund i en långvarig strid kring Irlands poliskår.

Fitzgerald anklagas för att ha känt till att polisen planerade att misskreditera en polischef som läckt ut uppgifter om missförhållanden inom poliskåren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista