folk
Nu har Emmerson Mnangagwa svurits in som ny president i Zimbabwe. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Emmerson Mnangagwa invigningstalar som ny president i Zimbawe

2:02 min

Idag installerades Emmerson Mnangagwa som ny president i Zimbawe, efter att Robert Mugabe avgick tidigare i veckan efter 37 år vid makten.

I sitt invigningstal radade den nye presidenten upp konkreta problem han lovade att ta tag i.

– Den rådande kulturen inom statsapparaten måste förändras, och det omedelbart, sammanfattade sig president Emmerson Mnangagwa, efter att ha lovat att förbättra myndigheternas bemötande, ta i tu med landets akuta kontantbrist och att radera ut den enorma korruptionen,

Det råder ingen tvekan om att president Mnangagwa vet precis varför hans företrädare Robert Mugabe var så inpopulär bland vanliga zimbabwier, och han radade upp löften som alla pekade bort från det vanstyre Zimbabwe hukat under de senaste decenierna och som kört ekonomin i botten. Han lovade också jobb, jobb och fler jobb.

En av de mest kontroversiella politiska frågorna de senaste decenierna är den landreform där staten konfiskerade de stora jordbruksmarker som i stor utsträckning ägdes av den vita minoriteten, en reform som bidrog till ekonomins kollaps.

Idag sa Mnangagwa att landreformen ligger fast, men att de som förlorade mark ska få ersättning av staten, något som varit otänkbart under Mugabe.

Robert Mugabe själv var inte närvarande när hans efterträdare svors in idag.

Och trots att mycket av Mnangagwas tal markerade distans från sin företrädare, så öppnade han ändå med att uttrycka sin respekt för den så illa omtyckte ledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista