ACLU: Polis tvingas delta i rasistisk agenda

2:48 min

I USA fortsätter Trumpadministrationen att införa nya invandringsreformer. Nu har justitiedepartementet skapat ett system där polismyndigheter premieras om de agerar tuffare mot invandrare.

I ett pressmeddelande skriver justitieminister Jeff Sessions att de polismyndigheter som gått med på att samarbeta med ICE, den federala migrationsmyndigheten i USA, har beviljats en särskild typ av finansiering.

På det sättet vill Trumpadministrationen skapa incitament och premiera lokala polismyndigheter som samverkar och underlättar att invandrare deporteras.

Enligt Ruthie Epstein på medborgarrättsorganisationen ACLU kan sådana incitament leda till att människor slutar att ringa polisen efter hjälp på grund av rädsla för att de eller att anhöriga ska utvisas.

– Exempelvis kan det drabba kvinnor som utsätts för våld i hemmet. De vågar inte höra av sig till polisen, säger Ruthie Epstein.

Ruthie Epstein hänvisar till flera undersökningar, bland annat en som gjordes av polismyndigheten i Houston, som visar att latinamerikaner i USA inte längre rapporterar våldsbrott i samma utsträckning som förut. Slutsatsen är att de inte vågar nu när Trump blivit president, enligt Ruthie Epstein.

ACLU anser att Trumpadministrationen på det här sättet tvingar lokal polis att delta i den "rasistiska" politiken. 

– Den här administrationens agenda är att deportera människor, det gjorde Trump klart under valkampanjen. Och med hjälp av lokal polis blir det arbetet effektivare, säger hon.

Justitiedepartementet anser å sin sida att lokala polismyndigheter nu hjälper till att upprätthålla lagar.

I pressmeddelandet skriver Jeff Sessions att han "välkomnar polismyndigheternas engagemang för rättsstaten och för att få slut på våldsbrotten, inklusive de våldsbrott som härrör från olaglig invandring."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista