En argentinsk flagga med en bild på en ubåt.
Foto: Esteban Felix/TT

Argentinas regering får kritik för sökarbetet efter den försvunna ubåten

1:39 min

Landets försvarsminister anklagas för att ha varit frånvarande och för att inte ha tagit kontroll över situationen på ett tidigt stadium. Ubåten har varit försvunnen i över en vecka och mycket tyder på att den exploderat under ytan.

– Det här är fel tid att börja leta efter skyldiga och hitta ansvariga. Först måste vi ta reda på vad som hänt, och varför, sa Argentinas president Mauricio Macri när han igår höll en presskonferens på marinbasen i Mar del Plata, dit ubåten var på väg när den försvann spårlöst för 10 dagar sedan. 44 personer befinner sig ombord.

Regeringen, och särskilt Macris försvarsminister Oscar Aguad, har de senaste dagarna fått kritik för hur man hanterat sökandet efter ubåten. Aguad anklagas för att ha varit alltför frånvarande och för att inte ha tagit kontroll över situationen på ett tidigt stadium.

Men tidningskällor inifrån regeringen menar att flottan mörkade hur akut situationen var. Det ska ha tagit två dygn innan försvarsministeriet ens informerades om att ubåten försvunnit, och till en början beskrevs problemet enbart som ett kommunikationsfel.

Först igår, en dryg vecka efter ubåten sist hördes av, bekräftade flottan att ett explosionsartat ljud hörts kort efter att ubåten försvann – uppgifter som en del misstänker att flottan hade redan tidigare.

Samtidigt som ansvarsfrågan blir allt mer pressande för regeringen – det ryktas att de kommer byta ut hela ledningen för flottan när ubåten väl hittats – så fortsätter sökandet efter ubåten, hittills utan resultat.

Igår tackade Argentina ja till hjälp från Ryssland. Nu är det sammanlagt 12 länder som deltar i sökandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista