Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Foto: TT

Jimmie Åkesson varnar Ulf Kristersson

0:37 min

I dag höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tal vid partiets landsdagar i Norrköping. I talet gick han hårt mot Moderaterna och deras partiledare Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna brottas med sviktande stöd i opinionsmätningarna, vilket Jimmie Åkesson uppmärksammade i dagens tal. Han konstaterade att partiets höst inte varit den bästa, och att det beror på flera saker.

– Det ena är att uppmärksamheten inte kretsat kring vår fantastiska politik utan mest om andra - inte sällan dåliga - saker. Det andra är att externa faktorer spelat roll för opinionssiffrorna, sade Åkesson och pekade på Moderaternas byte av partiledare.

Efter att länge ha tampats med katastrofsiffror i opinionsmätningarna, har Moderaterna lyckats vända trenden efter att Ulf Kristersson övertog partiledarskapet från Anna Kinberg Batra. I senare mätningar har Moderaterna återtagit platsen som näst största parti, och puttat ner Sverigedemokraterna till en tredje plats.

Jimmie Åkesson hävdade dock i sitt tal att Moderaternas framgångar inte beror på någon djupare förändring i deras politik, och jämförde partiet med ett svagt fotbollslag som byter tränare och plötsligt börja vinna matcher:

– Det betyder inte att laget i sig blivit bättre, och i det långa loppet håller det oftast ändå inte. Det kräver en djupare förändring.

Vidare passade Åkesson på att varna Kristersson för att inte känna sig allt för trygg med att få stöd av Sverigedemokraterna i sitt regerande, med anledning av Moderaternas samarbete med Centerpartiet.

- När det gäller vilket samhälle vi vill ha i framtiden står jag betydligt närmare Stefan Löfven än Annie Lööf. Så jag vill ändå höja ett varningens finger till Ulf Kristersson - känn dig inte allt för säker. Det skulle kunna bli så att du i din iver att regera med de här strikt liberala partierna driver oss i motsatt riktning, sade Åkesson.

Ett annat framträdande inslag i Åkessons tal var frågan om sjukvården. Där sade Åkesson att det krävs diskussioner över samtliga partigränser för att komma till rätta med de långa vårdköerna. I samband med det öppnade han för ett partisamarbete på bred front.

-  Våra nordiska grannar har haft liknande problem inom sjukvården, men har lyckats klara det och korta vårdköerna. Vi måste kunna göra detsamma, här krävs nationell samling på riktigt. Som ett första steg kommer jag att bjuda in samtliga partiledare för att samtala om det akuta läget, sade Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista