Inflationen sjunker

Konsumentpriserna stiger inte lika kraftigt som tidigare. Enligt Statistiska centralbyrån var inflationen i april 2,5 procent. Betydligt lägre än förra månaden.
Det var för ett år sen som priserna plötsligt började stiga betydligt mer än väntat. Efterverkningarna av galna ko-sjukan och mul- och klövsjunkan fick köttpriserna att dra iväg. Och som om inte det var nog så gjorde frostnätter i Sydeuropa att grönsakerna plötsligt blev mycket dyrare. Priserna i Sverige får inte stiga mer än två procent per år och det är Riksbanken som har som uppgift att se till att dom inte gör det. Inflationshotet ska bekämpas med högre räntor som minskar aktiviteten i ekonomin. Riksbanken har också höjt räntan två gånger i år med sammanlagt en halv procentenhet. Och trots att prisökningarna nu alltså avtar räknar de flesta bedömare med att det kommer ytterligare höjningar framöver. För även om de tillfälliga prisstegringarna på livsmedel nu förvinner, så ligger inflationen fortfarande över Riksbankens mål. Och om ekonomin tar fart, så som Riksbanken och många andra tror, så kan det leda till ytterligare pristryck. Dagens siffror är givetvis positiva för hushållen, eftersom pengarna räcker lite längre när priserna inte stiger lika snabbt. Men prisfallet räcker inte för att de med bostadslån ska kunna räkna med lägre räntor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".