Tårgas används mot demonstranter i Islamabad.
1 av 4
Tårgas används mot demonstranter i Islamabad. Foto: Anjum Naveed
Demonstranter i Islamabad.
2 av 4
Demonstranter i Islamabad. Foto: ARIF ALI
Utbränt polisfordon i Islamabad.
3 av 4
Utbränt polisfordon i Islamabad. Foto: Anjum Naveed
Kravallpolis i Islamabad.
4 av 4
Kravallpolis i Islamabad. Foto: AAMIR QURESHI

Militär sätts in mot demonstranter i Pakistan

Militären kommenderas ut i Pakistans huvudstad Islamabad för att skingra en våldsam islamistisk demonstration. Beväpnade med bland tårgas och gummimantlad ammunition har över 8 000 poliser gått till angrepp mot demonstranterna, som blockerat vägar och kastar sten mot polisen.

En polis har dödats och omkring 140 personer har skadats i sammandrabbningen, varav över 90 poliser enligt ett sjukhus i staden.

Rök och tårgas fyller luften i staden sedan 8 500 kravallpoliser och halvmilitära styrkor slagit till mot de cirka 2 000 islamisterna från partiet TLP. Polisen har också setts använda slangbellor och stenar mot TLP-anhängare.

– Vi är flera tusen. Vi ger oss inte av. Vi kommer att kämpa till slutet, säger TLP:s talesperson Ejaz Ashrafi på telefon till Reuters.

Fler av TLP:s anhängare anslöt sig också enligt nyhetsbyrån AFP, snarare än att låta protesterna upplösas.

Träd blockerar gator och bildäck har tänts på. Tiotals personer har gripit. Tv-kanaler tillåts inte filma våldet av fruktan för att protesterna ska sprida sig ytterligare. Mindre protester har redan nått Karachi, Rawalpindi och Lahore.

TLP-anhängare har blockerat stora vägar in till Islamabad sedan mer än två veckor vilket retat upp stadens befolkning.

TLP protesterar mot justitieminister Zahid Hamid. Partiet anklagar honom för kätteri sedan en ed för folkvalda tillfälligt ändrades. Ett misstag enligt myndigheterna men det har inte blidkat TLP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista