Sydkoreas avsatta president Park Geun-hye
Foto: Choi Jun-seok/TT

Rättegången mot Sydkoreas avsatta president drar ut på tiden

3:11 min

Rättegången mot den avsatta president Park Geun-hye kommer återupptas nästa vecka. Den började i maj men har avbrutits efter att Parks försvarare sagt upp sig – och det är nu möjligt att den tidigare presidenten döms i sin frånvaro.

– Den som har gjort fel ska straffas, men jag är inte säker på hur väl lagen fungerar i Sydkorea, eftersom hon fortfarande har inflytande högt upp i vissa kretsar, säger 30-åriga Jung Hyojin i sin lunchrestaurang som hon driver tillsammans med en gammal klasskompis i centrala Seoul.

Hon himlar med ögonen när en högljudd grupp i närheten stämmer upp nationalsången, de protesterar mot att den avsatta president Park Geun-hyes rättegång ska återupptas nästa vecka.

Park Geun-hye är anklagad för maktmissbruk och för att som president ha tagit emot mutor av sydkoreanska storföretag. Men rättegången som började i maj drar ut på tiden. Fem nya advokater ska nu ha läst in sig på fallets över 100 000 sidor av bevisning efter att Parks tidigare advokater sagt upp sig i protest.

– Hon är oskyldig och har inte tagit några smutsiga pengar, jag är ledsen för det som hänt president Park, säger fru Kang, och tillägger att den nuvarande president Moon är en kommunist vill lämna ut landet till Kina.

Fru Kang står ute i alla väder varje lördag med koreanska och amerikanska flaggor, te, kaffe och högtalarbil tillsammans med andra äldre Park-anhängare. Att Park skulle ha begått övergrepp tror hon är "fake news".

Men skandalen kring Park har redan fällt ett stort antal inflytelserika personer. Samsung-konglomeratets arvtagare Lee Jae-yong avtjänar ett femårigt fängelsestraff för mutor. Nu står också den tidigare chefen för säkerhetstjänsten, Choo Myeong-ho, inför rätta efter anklagelser om att bland annat ha beordrat skattemyndigheten att göra speciella undersökningar av kända kulturpersonligheter som varit kritiska mot president Park under hennes tid vid makten.

Choi Soon-sil, en nära väninna till Park, har dömts till tre års fängelse efter att hon utnyttjat sin närhet till presidenten för att få in sin dotter på ett sydkoreanskt toppuniversitet.

Dottern greps och utlämnades från Danmark, och erkände att hon aldrig gått på lektioner eller velat studera. Hon ska också ha tagit emot bidrag från Samsung till dyra tävlingshästar.

Expresident Park Geun-hye riskerar nu livstids fängelsestraff men fortsätter hävda att hon har utnyttjats av sin väninna, som enligt vittnesmål också ska ha haft ett ovanligt stort inflytande över hennes dagliga liv, från att läsa hennes tal till att välja hennes kläder.

Korruptionsskandalen har skakat förtroendet för politiker och för flera sydkoreanska företag, men tycks nu ge näring till landets populärkulturella export.

Det amerikanska TV-nätverket NBC har beställt manus för en ny TV-serie som ska låta den internationella publiken uppleva maktspelet kring en mäktig sydkoreansk företagsdynasti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista