Vulkanrök
Röken steg 1 500 meter. Foto: Sonny Tumbelaka/AFP

Inställda flyg på grund av rykande vulkan

Många resenärer påverkas av att flyg ställts in på grund av att vulkanen Agung på den indonesiska ön Bali har vaknat till liv. Rök och aska sprids från vulkanen i en sydvästlig riktning.

Vulkanen Agung har på morgonen, lokal tid, kastat upp båda aska och rök i flera kaskader. Myndigheter har nu åter höjt säkerthesläget till rött och varnar för ett större utbrott.

Minst 28 flygavgångar har ställts in, enligt en talesperson på flygplatsen. Beslut om att ställa in eller skjuta upp flyg är upp till varje flygbolag. Minst 2 000 passagerare berörs av ändringarna.

Flygplatsen på Bali är dock tills vidare öppen och endast enstaka avgångar, utöver dem till Lombok, ställs in. Askmolnet kan, enligt ett gemensamt uttalande från myndigheter och flygplatsen, undvikas.

"Askan från vulkanen finns bara i vissa områden", enligt uttalandet.

Ambassaden uppmanar svenskar som befinner sig på Bali att hålla sig informerade om vulkanutbrottets utveckling och följa lokala myndigheters rekommendationer.

I september lämnade 140 000 människor området nära vulkanen efter varningar om att utbrott kunde vara nära förestående. Många av dem har återvänt hem. Omkring 25 000 människor berörs för närvarande av evakueringar.

Myndigheterna har inte höjt varningsnivån till samma nivå som i september.

I vulkanen Gunung Agungs senaste större utbrott, 1963, omkom över 1 000 människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista