Döda koraller i havet.
Stora barriärrevet, som kallas den största levande strukturen på jorden, är svårt ansträngt av korallblekning två år i rad. Arkivbild. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Koralltransplantation väcker hopp för rev

Korall från en del av Stora barriärrevet har framgångsrikt transplanterats till en annan.

Det väcker hopp för ekosystem i hela världen, anser australiska forskare.

Forskarna samlade i fjol stora mängder ägg och spermier från koraller vid Heron Island utanför Australiens östkust. De fick utvecklas till larver och transplanterades sedan till skadade rev.

Åtta månader senare återvände forskarna och fann ung korall som hade vuxit till sig.

– Den här framgångsrika forskningen har inte bara bäring på Stora barriärrevet utan kan ha global betydelse, säger forskningsledaren Peter Harrison vid Southern Cross-universitetet.

Lyckade försök har också gjorts i Filippinerna på rev som förstörts av fiske med sprängladdningar.

Stora barriärrevet, som kallas den största levande strukturen på jorden, är svårt ansträngt av korallblekning två år i rad. Det har inte hänt tidigare och beror på ökade havstemperaturer som kopplas till global uppvärmning.

Försöken med transplantation är uppmuntrande, anser också David Wachenfeld, forskningsledare vid Stora barriärrevets naturvårdsmyndighet.

– Nästa utmaning är att skala upp den här tekniken så att den gör skillnad för hela revet, säger han.

Fakta: Stora barriärrevet

Stora barriärrevet (Great Barrier Reef) är världens största korallrev. Det löper 230 landmil längs Australiens nordöstra kust från ön Nya Guinea till sydöstra delen av delstaten Queensland.

I havet mellan revets yttre barriär och kusten finns många inre rev med cirka 600 små öar.

Korallrevet är mycket rikt på såväl korallarter, fiskar och andra havsdjur. Här finns också havssköldpaddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".