Skor tillhörande offren ligger kvar utanför moskén i al Rawda.
1 av 2
Skor tillhörande dödsoffren ligger kvar utanför moskén i al Rawda. Foto: TT/AP
I Egypten är landssorg utlyst
2 av 2
I Egypten är landssorg utlyst Foto: Amr Nabil

Landssorg efter dådet i Egypten – minst 305 döda

"Ett krossande slag för al Rawda, med en befolkning på 800"
1:46 min

Egypten sörjer efter attacken mot en sufisk moské i norra Sinai i fredags.
Minst 305 människor dödades, varav 27 barn och fortfarande befinner sig många svårt skadade på sjukhus.

Alla kyrkklockor i Egyptens koptiska kyrkor har ringt i solidaritet med offren, president al-Sisi har beordrat armén att bygga ett minnesmonument utanför al Rawda-moskén, och det lilla samhället är svart av sorg.

Egyptens värsta terrordåd i modern tid var ett krossande slag för al Rawda, över 300 döda i ett samhälle med en befolkning på 800.

Allteftersom vittnen kunnat höras har en tydligare bild om vad som egentligen hände tonat fram:

Terroristerna tog sig till platsen i fyrhjulsdrivna fordon, vanliga i ökenterrängen enligt vittnen hade de med sig IS-flaggor men ännu har ingen grupp sagt sig ha utfört dådet.

Hur många terroristerna var är oklart,det förekommer uppgifter på allt mellan 25 och 40.

Klart är att moskén var fylld och att imamen precis börjat predika under fredagsbönen när män klädda i militäruniformer och många maskerade plötsligt ställde sig i dörrar och fönster och urskiljningslöst sköt mot folkmassan.

Imamen har berättat hur han såg människor falla över varandra och dö, han berättar att det förekom explosioner och att panik utbröt i den lilla moskén.

Attacken har rört upp djupa känslor i Egypten, inte minst det faktum att det var en moské som attackerades.

IS har tidigare sagt att de förklarat krig mot sufismen, en mystisk form av islam som salafister fördömer som månggudadyrkare och kättare.

Under helgen har Egypten genomfört flera flygattacker mot vad de säger är terroristers gömställen, det är oklart hur många som dödats. Det är också oklart om de egyptiska säkerhetsstyrkorna har några spår efter de som utförde den blodiga moskémassakern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".