Protester mot Rumäniens regering i Bukarest den 5 november. Nya protester väntas i kväll.
Protester mot Rumäniens regering i Bukarest den 5 november. Nya protester väntas i kväll. Foto: Andreea Alexandru

Nya demonstrationer mot regeringen väntas i Rumänien

1:58 min

I kväll väntas stora demonstrationer runt om i Rumänien mot landets regering som kritikerna menar försöker skydda korruptionsanklagade politiker.

En ny föreslagen lagändring riskerar enligt oppositionen att öka den politiska kontrollen över landets rättsväsende. Varnande röster hörs nu åter också från EU:s sida.

Den politiska oppositionen, en lång rad frivilligorganisationer samt fackföreningar kallar nu åter ut rumänerna på landets gator för att protestera mot vad man kallar en "politisk konfiskering av rättssystemet".

Främst riktas kritik mot en föreslagen lagändring som ska flytta makten att utse landets högsta åklagare från presidenten till justitieministern. Ett uppenbart försök, menar kritiker, att ta tillbaka kontrollen över de många brottsutredningar som de senaste åren fått en lång rad höga politiker och tjänstemän fällda för korruption och maktmissbruk.

En som nu försöker rädda sitt eget skinn, hävdar de som ikväll går ut och protesterar, är ledaren för det regerande Socialdemokratiska partiet Liviu Dragnea. Han är också parlamentets talman.

I veckan som gick beslöt Rumäniens särskilda åklagarmyndighet mot korruption att frysa hans tillgångar i samband med en brottsutredning där Dragnea tillsammans med andra misstänks ha förskingrat EU-pengar. Sedan tidigare är han villkorligt dömd för valfusk. Själv hävdar han och andra ur regeringen att antikorruptionsåklagaren bedriver en politisk häxjakt mot dem. Men i onsdags krävde Rumäniens president Klaus Iohannis att Liviu Dragnea ska lämna sin post.

"Det är fel att ha personer med kriminellt förflutet i landets ledning", sade Iohannis som företräder det största oppositionspartiet nationalliberalerna, PNL.

I vintras såg Rumänien de största regeringskritiska demonstrationer sedan kommunismens fall då hundratusentals människor kväll efter kväll gick ut och protesterade mot korruption och maktmissbruk. Demonstranterna fick starkt stöd från omvärlden och i en ny rapport uttrycker EU-kommissionen allvarlig oro över hoten mot ett oberoende rättsväsende.

Rumänien gick med i EU för tio år sedan mot löfte om att komma tillrätta med den utbredda korruptionen, men fortfarande tillhör man ett av unionens mest korrupta länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista