Askmolnet har nu nått 6 000 meters höjd.
Askmolnet har nu nått 6 000 meters höjd. Foto: SONNY TUMBELAKA

Flyget varnas för askmoln efter vulkanutbrottet på Bali

1:56 min

Myndigheterna i Indonesien har nu utfärdat varningen "Red alert" för flyget. Askmolnet från vulkanutbrottet på ön Bali har växt. Men den största flygplatsen är ännu öppen och de svenska reseföretagen har inte behövt ställa in några resor.

– Apollo har 50 gäster från hela norden på plats. Alla är utanför säkerhetszonen så ingen har behövt evakueras, säger Ann-Sofie Olsson på reseföretaget Apollos presstjänst.

– Vi har haft kontakt med personal på plats för att höra om det finns någon oro och det har det inte funnits. Vi har hemresande och ditresande i morgon och än så länge har vi inte fått något besked om att några flighter är inställda, säger hon

Vad är viktigast nu, tycker du?

– Det är att vi följer utvecklingen hela tiden så vi ser vad som händer och kan förbereda oss, säger Ann-Sofie Olsson på Apollo.

Det svenska reseföretaget Ving har 36 gäster på Bali och flyger ner ännu fler idag. Ingen av dom bor innanför den evakuerade zonen inom 7,5 kilometer från vulkanen på berget Agung.

Vulkanens utbrott har pågått i veckor. Det stora askmolnet har nu nått 6 000 meters höjd och innehåller fortfarande bara aska, men har nått en ny fas och väntas när som helst också sprida magma, enligt en vulkanexpert i Indonesien.

Flygplatsen på ön Lombok är stängd men den större flygplatsen på Bali är fortfarande öppen. Vissa flygningar den senaste tiden har behövt ställas in. Ungefär 25 000 personer i vulkanens närhet har evakuerats. 

De Indonesiska myndigheterna har har utfärdat en varning till flyget, en "Red alert". Flygplan som flyger in i ett askmoln kan skadas allvarligt.

Svenska utrikesdepartementet säger att det finns cirka ettusen svenskar på Bali, varav 200 är bofasta. UD avråder inte från art resa dit men påpekar att det är viktigt att alla på plats följer sitt resebolags och myndigheternas information om hur vulkanutbrottet utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista