Eritreansk och svensk flagga utanför Eritreas ambassad och en bild på Max Stockman, handläggare vid myndigheten för stöd för trossamfund.
T.h. Max Stockman, handläggare på myndigheten SST. Foto: Janerik Henriksson/TT, Marie Nilsson/Sveriges Radio.

Fortsatt statligt stöd till kritiserad eritreansk kyrka

1:29 min

Trots att P1-programmet Kalibers granskning visade kopplingar till regimen i Eritrea får den ortodoxa Tewahdo-kyrkan i Sverige fortsatt statligt stöd.

– Vi vi har varit i kontakt med den här eritreanska kyrkan och fört en dialog med dem kring det som framkommer i reportaget. Vi har inte funnit någon anledning att gå vidare med det eller neka dem bidrag på grund av det som framkommit, säger Max Stockman, handläggare på Myndigheten för stöd till trossamfund.

Kaliber hittade flera ledande företrädare för kyrkan som var öppna med sitt stöd för den eritreanska diktaturen. Till exempel syntes prästen i församlingen i Stockholm i bilder tillsammans med Eritreas utrikesminister och presidentens närmaste rådgivare.

Dessutom berättade trovärdiga källor för Kaliber om hur kyrkan används av regimen för att kontrollera eritreaner i exil och sprida regimpropaganda.

En representant för kyrkans flyktingverksamhet förklarade då att kyrkan är politiskt neutral, och inte underställd regimen. Även den eritreanska ambassaden förnekar att de har inflytande över kyrkan.

– Det var ju några som citerades i det här reportaget, i alla fall en person som uttalade sig positivt om den eritreanska regimen, säger handläggaren Max Stockmann på Myndigheten för stöd till trossamfund.

– De andra uttalade sig egentligen inte om det, de sa att de var neutrala eller att de inte ville uttala sig om det. Den personen som uttalade sig är inte en talesperson för kyrkan; det var dens privata åsikter.

Behövs det ytterligare granskning av just den kyrkan från er sida eller tror ni att ni har gjort ert jobb?

– Nej, inte som det ser ut i dagsläget, säger handläggaren Max Stockmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista