Capitol, capitolium
Foto: Alex Brandon

Kongressledamot lämnar uppdrag efter trakasserianklagelser

2:33 min

Avslöjandena om sexuella trakasserier fortsätter att få politiska konsekvenser i USA. Nu meddelar kongressledamoten och demokraten John Conyers att han lämnar sin nuvarande position i justitieutskottet. Conyers anklagas för sexuella trakasserier mot en av sina anställda.

Beskedet från John Conyers kom fem dagar efter att det avslöjats att han ingått en förlikning med en kvinna som anklagat honom för sexuella trakasserier.

Kvinnan, som tidigare varit anställd hos Conyers, anklagade den demokratiske kongressledamoten för att ha gjort sexuella närmanden. När hon vägrade gå med på hans inviter ska han ha sparkat henne från posten.

Conyers har bekräftat att han ingått förlikningen med kvinnan 2015, men förnekar anklagelserna mot honom.

John Conyers är den politiker som tjänstgjort längst tid i USA:s representanthus. I ett uttalande skrev Conyers att han kommer kliva ner från posten som vice ordförande i justitieutskottet under tiden som det pågår en etikprövning mot honom.

Han skrev också att han gärna hade stannat kvar, men att han inser att det inte är möjligt att arbeta på den positionen under tiden han granskas. Conyers kommer däremot vara kvar i kongressen.

Kort efter Conyers besked uttalade sig Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi. I ett pressmeddelande skrev hon att ”nolltolerans innebär konsekvenser” och att prövningen av Conyers nu fortsätter.

För Demokraterna är det viktigt att visa att anklagelser mot politiker i det egna partiet tas på allvar. Delvis för att partiet parallellt riktar skarp kritik mot republikanska politiker som anklagas för trakasserier och övergrepp, däribland Roy Moore som just nu kandiderar till en plats i senaten.

Representanthuset kommer i veckan rösta om nya regler som innebär att politiker och anställda ska genomgå en slags antitrakasseri-kurs.

Den senaste tiden har båda partierna skakats av anklagelser mot politiker i kongressen. Nu ökar trycket på partierna bland annat från de egna leden.

Kongressledamoten och republikanen Barbara Comstock jämförde igår hur journalister snabbt blivit av med jobben efter trovärdiga anklagelser mot dem, men att samma regler inte verkar gälla politiker.

– Vi måste ha samma standard för alla, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista