Människor med ryggen mot kameran framför stor vulkan
Foto: SONNY TUMBELAKA

Risk för vulkanutbrott på Bali - 100 000 människor uppmanas att evakuera

1:02 min

Den Internationella flygplatsen på Bali har nu stängs för allt flyg och tusentals resenärer är nu strandade. Mätningar i luften runt flygplatsen har visat att vulkanen Agungs utbrott nu även innehåller aska. 100 000 människor uppmanas nu att evakuera från den utvidgade zonen.

– Grå aska kan ses och svaga smällar kan höras tolv kilometer från vulkanens topp, vilket tyder på att ett potentiellt utbrott kan ske när som helst, har Indonesiens katastrofmyndighet sagt i ett uttalande.

Men samtidigt säger Indonesien geologiska intuition att de inte räknar med något stort utbrott, men att de hela tiden måste vara beredda.

Efter att moln av rök och aska setts stiga till över 3 000 meter över vulkanen Agung höjdes varningsnivån igen till den allra högsta. Samtidigt utvidgades evakueringszonen till 10 kilometer runt vulkanen och de människor som nyligen kunnat återvända hem ska nu åter snabbt bege sig till evakueringscenter.

Svenska Natalie Kotisuo bor sedan ett par månader tillbaka på Bali, hon skulle ha flugit till Bangkok för att träffa sin familj i går, men så blev det inte. Så här beskriver hon stämningen i området.

– De senaste två dagarna har det blivit lite kaos, just med inställda flyg. Folket på Bali upplever jag som väldigt lugna, det är mer turisterna som är nervösa, säger Natalie.  

Klockan sex i morse lokal tid så gjordes mätningar av luften kring flygplatsen på Bali och då såg man att den innehöll en avsevärd mängd aska vilket kan förstöra flygplansmotorerna.

Då togs beslutet om att sätta stopp för alla flyg ett dygn tills på tisdag morgon då nya mätningar ska göras. I går var den mindre internationella flygplatsen på grannön Lombok också stängd men den har nu åter öppnats då vinden fört bort askan därifrån.

På natten går det nu även att se eldkaskader som stiger upp från Agung som är drygt 3 000 meter hög och ligger på Balis östra sida vilket är cirka 7 mil från de stora semesteranläggningarna på Kuta och Seminyak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista