Byggarbetare, hantverkare
Arkivbild Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Byggkvinnor vittnar om övergrepp

Byggbranschen är den senaste i raden som sällar sig till metoo-kampanjen. 4 627 kvinnor har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan, med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.

– Min kollega lade sig plötsligt över mig. Jag blev paralyserad av skräck, berättar rörmokaren Paulina Johansson, en av de utsatta.

24-åriga Paulina Johansson gav sig ut i arbetslivet för fem år sedan, men upptäckte att det var svårt att hitta lärlingsplats.

– Jag blev ständigt ifrågasatt som kvinna där jag sökte jobb, berättar hon för Aftonbladet.

Tillslut fick hon en plats och tilldelades en handläggare, en man i 30-årsåldern. Han utsatte henne sedan för ett övergrepp under ett arbete på en skola.

Paulina Johansson berättar hur mannen plötsligt kastade sig över henne och tryckte ned henne på marken.

– Han började ta på min kropp både utanpå och innanför kläderna. Jag ville protestera och skrika men jag blev helt paralyserad av skräck. Jag kunde inte göra något, jag bara låg där.

Mannen avbröt när en tredje person passerade platsen. Senare pratade hon med sin chef och förklarade att hon aldrig mer ville jobba med mannen.

– Min chef sa bara okej och ställde inga följdfrågor.

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, reagerar starkt på vittnesmålen i uppropet.

– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism. Som fackförbund vill vi ju att alla ska känna sig trygga och må bra på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm till Aftonbladet.

Han konstaterar att många kvinnor lämnar branschen på grund av arbetsklimatet, inte för att det är tungt.

– Sedan kongressen 2014 har vi på allvar tagit tag i det faktum att branschen måste bli bättre och mer jämställd. Min förhoppning är att det nu blir lättare att driva de här frågorna överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista