Byggarbetare, hantverkare
Arkivbild Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Kvinnor i byggbranschen vittnar om övergrepp – #sistaspikenikistan

4:35 min

Nu går 4 627 kvinnor i byggbranschen ut i ett upprop mot machokulturen inom området och kräver att tystnadskulturen som finns bryts så man kan tala om olika trakasserier.

Sexuell trakasserier, övergrepp och allmänn sexism har förekommit alldeles för länge, enligt de 4627 kvinnor inom byggbranschen som skrivit under uppropet "Sistaspikenikistan" som publiceras i Aftonbladet.

"Det är kollegor som tar sig friheter, skämt som skapar rädsla, svårigheter för kvinnor att avancera och arbetsgivare som inte tar ansvar.....Både den öppna machokulturen och den mindre synliga maktstrukturen som existerar måste brytas", skriver kvinnorna i uppropet som omfattar allt från byggnadsarbetare till arkitekter.

Det ges flera exempel på händelser i artikeln. "Det mesta som hänt är mer av typen nedvärdera allt jag kan för att jag är kvinna, att jag skulle vara sämre, svagare, dummare etc. Men en gång sa en äldre snickare och tillika handledare när vi höll på att lasta virke ”Äh fy fan! Om du bara rakade dig under armarna skulle jag faktiskt kunna tänka mig att sätta på dig”

En annan skriver: "Vi var på ett mindre bygge och helt plötsligt utbrister en snickare till en lärling: ”hur känns det att ha tjejer här på bygget? Rycker det inte lite i dingelingen”. Blev så paff att jag inte sa någonting men ångrar än i dag att jag inte bara lämnade bygget."

Men också andra typer av problem beskrivs som när en kvinna efter fler oönskade inviter från en manlig chef tog upp det med sin personalchef som "undrade vad fan jag var ute efter. Då lyfte jag det en nivå högre i bolaget. Därefter började månader av mobbing och utfrysning. Jag blev utestängd från gemensamma mappar, jag fråntogs arbetsuppgifter och ingen pratade med mig."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista