Färdtjänst transportstyrelsen
Nu har Transportstyrelsen skickat in ett förslag till näringsdepartementet om att utöka listan över brott som måste rapporteras till dem.

Ofredade resenär sexuellt – tog 2,5 år innan taxilegitimationen drogs in

1:49 min

Taxichaufförer som dömts för sexualbrott mot resenärer kan ha kvar sin legitimation långt efter de dömts. Det rapporterar i dag P1-programmet Kaliber.

Emma Norlander är sektionschef för tillsynen över yrkestrafik på Transportstyrelsen:

– Det finns brott som vi i dag anser påverkar lämpligheten som chaufför som vi inte systematiskt får in från polismyndigheten.

Det är polismyndigheten som ska rapportera in vissa specifika brott som taxichaufförer gjort sig skyldiga till. Brott, som kan innebära att chauffören blir av med sin taxilegitimation. Men bland brotten som ska rapporteras in finns i dag inte vissa sexualbrott med, däribland sexuellt ofredande, inte ens om det alltså begåtts mot en resenär.

– Precis, och det är det som är så allvarligt och därför vill vi verkligen se till att få in detta, säger Emma Norlander.

Kaliber kan i dag rapportera att taxichaufförer som dömts för sexualbrott mot resenärer kört färdtjänst. En chaufför, i Skåne, kunde fortsätta köra färdtjänst trots att han dömts för sexuellt ofredande av en färdtjänstresenär. Han bytte bara arbetsgivare. Och det visar sig att hans taxiförarlegitimation inte drogs in förrän hösten 2017. Två och ett halvt år efter domen och först efter en senare misshandelsdom.

– Nej, precis, sexuella ofredanden är t.ex. ett brott som vi tyvärr inte systematiskt får in.

Nu har Transportstyrelsen skickat in ett förslag till näringsdepartementet om att utöka listan över brott som måste rapporteras till dem. Förutom sexuellt ofredande vill de också att brott som köp av sexuell tjänst, köp av sexuell handling av barn, kontakt med barn i sexuellt syfte och koppleri ska ingå.

– Och det här är ju brott som vi ser väldigt allvarligt på och absolut vill få in.

Hur kommer det sig att det sker först nu?

– Jag kan ju bara svara för den tiden jag har varit här och då har vi i det arbetet sett att det finns brister och då direkt arbetat vidare med att säkerställa att vi ska få in det, säger Emma Norlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista