Split Bali vulkan flygplats
Foto: TT

Tiotusentals resenärer strandade på Bali - flygplatsen stängd

0:43 min

Varningsnivån för vulkanen Agung på Bali är höjd till den högsta. Den internationella flygplatsen är stängd och tusentals resenärer är fast på ön.

Den internationella flygplatsen på Bali kommer att hållas stängd i minst ett dygn. Även den mindre flygplatsen på grannön Lombok har slagit igen på grund av att rök och aska från vulkanen Agung har spridit sig.

Omkring 1 000 svenskar befinner sig på Bali, enligt UD. Ungefär 200 personer av dem är bofasta. Tjugo resenärer skulle i dag ha rest hem med resebolaget Apollo, men nu är de strandade på semesterön. 

– Vi har personlig kontakt med alla som är på plats. Vi ser till att de har någonstans att bo i väntan på att flygplatsen öppnar. Det verkar vara lugnt. De är utanför säkerhetszonen som man har utökat nu under natten, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

Under natten har evakueringszonen runt vulkanen utökats. Personer som bor inom en mils radie av Agung uppmanas att evakuera. Det finns inga uppgifter om svenskar som kan befinna sig inom farozonen. 

För de resenärer som nu inte kan lämna Bali väntar en tid av ovisshet. Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om cirka 60 000 personer. Det är oklart hur länge den internationella flygplatsen kommer att hållas stängd. Inte heller Apollos presschef har information om när deras resenärer kan lämna ön. 

– Det är väldigt svårt att säga. Det avgörs helt av hur situationen är på plats. Vi får helt enkelt fortsätta hålla kontakt med resenärerna och se till att vi har så mycket information som möjligt, men det är ju flygbolaget som avgör när man åker hem igen, i samarbete med lokala myndigheter, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

Totalt har hundratals flyg ställts in på grund av Agungs aktivitet. Flygplatsen kommer att hållas stängd åtminstone till tisdag, då en ny utvärdering av läget ska göras. Om flygplatsen tillåts öppna finns det risk att den kan komma att stänga igen om vulkanen kastar ut ny aska och rök. 

För de svenskar som planerar att resa till Bali gäller det att stämma av med flygbolaget. Resor med Apollo är inställda under dagen. 

– Det kommer inte att gå några resor i dag från Sverige. Vi har också passagerare i morgon och vi får avvakta under dagen i väntan på information om hur man bedömer det, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista