Människor sitter på en lastbil, i bakgrunden syns en vulkan som det kommer rök ur.
Vulkanen Agung på Bali kan vara nära ett utbrott Foto: AFP/TT

Svenska Isabelle: Vi är mest oroliga för askan

"Vi uppmanas att köpa skyddsmask och konservburkar"
1:30 min

Svenska Isabelle bor och verkar på Bali sedan fem år tillbaka. Hon berättar för Ekot över att invånarna på Bali har varnats för vulkanutbrottet sedan september i år.

Indonesien har höjt varningsnivån till den högsta för vulkanen Agung på Bali. Vulkanen har för andra gången på en vecka visat en kraftig aktivitet, med spridning av aska och rök som har lett till avstängning av Balis internationella flygplats, och evakuering av tusentals människor.

– Redan i september fick vi höra att vulkanen har blivit aktiv, på en varningsskala på 4, då började vi förbereda oss för ett utbrott, säger Isabelle på en skakig telefonlina.

Hur skulle ni förbereda er för ett vulkanutbrott?

– För det första så skall man vara utanför evakueringszonen, som är på en radie av tolv kilometer runt vulkanen. De flesta turisterna bor på södra Bali, cirka sju till åtta mil ifrån, säger Isabelle.

– Det vi ska göra är att köpa speciella masker, ifall det blir askregn. Det är mest det man är orolig för, inte själva lavan, utan att det ska bli mycket aska, så att vi inte kan gå ut. Och då behöver man askmask, samt mat, konservburkar och vatten så att man klarar att vara inne ett par dagar, fortsätter Isabelle.

Isabelle befinner sig i Seminyak på södra Bali, där hon jobbar som handledare för internationella studenter på Udayana universitet. Hon har inte varit i kontakt med UD, men råder alla svenskar på Bali att hålla sig uppdaterade

– Jag håller mig mest uppdaterad via indonesiska myndigheternas instruktioner som man kan läsa via nätet och det finns jättebra hemsidor som man kan hålla sig uppdaterad ifrån, säger Isabelle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".