Ett barn ligger med en syrgasmask för munnen.
Ett undernärt barn behandlas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: AFP/TT

UNICEF: Jemen värsta platsen på jorden för barn

2:12 min

För första gången på flera veckor nådde förnödenheter i helgen områden i Jemen som kontrolleras av väpnade motståndare till regeringen.

FN har upprepade gånger varnat för den värsta svältkatastrofen på länge om inte mat tillåts komma in i landet. Och värst utsatta är barnen.

– Det är inte mer än rätt att säga att Jemen är den värsta platsen på jorden att vara barn på, säger UNICEFS:s regionala chef för Mellanöstern och Nordafrika, Geert Cappelaere.

I dag är 11 miljoner barn i det krigshärjade Jemen i akut behov av humanitär hjälp, enligt FN. Det är i princip alla barn i landet. Var tionde minut dör ett barn i Jemen av på grund av en sjukdom som hade kunnat förbyggas. Och nu varnar FN för att den värsta svältkatastrofen på årtionden kan bli ett faktum i Jemen om inte blockaden upphör.

I början på november införde den Saudiledda koalitionen en blockad mot rebellkontrollerade områden i Jemen efter att rebellerna avfyrat en robot mot Saudiarabien som sköts ner nära flygplatsen i huvudstaden Riyadh.

Koalitionen gick in i Jemen i mars 2015 för att stötta regeringen som drevs ut från huvudstaden Sanaa av Iran-stödda väpnade grupper. Sedan dess har 8 600 personer dödats och ytterligare 2 000 dött av kolera. Närmare 5 000 barn har dödats eller skadats svårt sen kriget bröt ut.

Inga flyg eller fartyg med förnödenheter har kunnat komma in i Jemen sedan 6 november, efter koalitionens blockad. Nästan tre veckor senare landade det första planet med 1,9 miljoner doser vaccin och det första fartyget med förnödenheter gick i hamn i Saleef under helgen.

Men enligt FN räcker det inte. Mer förnödenheter behövs. I dag lider två miljoner barn av undernäring i landet. Mer vaccin och mat behövs för att förhindra en svältkatastrof och spridningen av sjukdomar.

Värst utsatta är barnen, menar UNICEF:s Mellanöstern- och Nordafrikachef, Gert Cappelaere.

– Kriget i Jemen är tyvärr ett krig mot barn, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista